analizirao gong

Kremljenko, štetočina, tragikomični jajani... Završena analiza HDZ-ovih objava na Facebooku

13.03.2023 u 13:08

Bionic
Reading

Analizom objava na službenoj stranici HDZ-a na Facebooku, objavljenih u posljednje tri godine, uočen je stalan rast diskursa vrijeđanja bez znakova stajanja, zbog kojeg nazaduju civilizirana rasprava, poticanje dijaloga, a u konačnici i demokracija

Potaknut toksičnim načinom komuniciranja predsjednika Zorana Milanovića, čiji su javni istupi postali predmetom brojnih političkih i komunikacijskih analiza, Gong je pratio zaoštravanje diskursa vladajuće stranke na Facebooku. Službena stranica HDZ-a na Facebooku već tri godine objavljuje sadržaj obilježen diskursom vrijeđanja, u kojem se učestalo omalovažava, ismijava i proziva niz političkih aktera jezikom primjerenijem grubim anonimnim internetskim komentarima, zaključak je Gongove analize službene političke komunikacije HDZ-a na Facebooku, autora Mateja Mikašinovića Komše.

Od 4269 promatranih objava u periodu od 2020. do 2022., uočeno je 429 objava u kojima se političke aktere oslovljava upotrebom diskursa vrijeđanja. Tako se Zorana Milanovića prozvalo 'Kremljenkom' i 'štetočinom', oporbu 'destruktivnom' i 'cirkusom', Možemo 'Ne možemo', Peđu Grbina 'posrnulim' i 'kurirom', a Most 'mališanima' i 'tragikomičnim jajanima'. Iako se opisi razlikuju, svima im je zajedničko nametanje opisa kojim se političke protivnike HDZ-a omalovažavalo i relativiziralo u svrhu njihova predočavanja javnosti kao skupine nesposobnih, opasnih te u konačnici destruktivnih aktera, čiji bi dolazak na vlast prouzročio veliku štetu za građane.

Analiza Vrijedalackog Diskursa Sluzbene Politicke Komunikacije HDZ a Na Facebooku by Tportal.hr on Scribd

Iako je Milanović od 2020. godine upotrebljavao zapaljivu i retoriku vrijeđanja u tolikoj mjeri da je postao prepoznatljiv (ali i popularan) po njoj u javnosti, svjedoci smo prelijevanja i širenja takvog netrpeljivog političkog diskursa i među ostalim političkim akterima. Tako se srozava nivo političke kulture, u kojoj zatim ne postoji prostor za argumentiranu i sadržajnu raspravu, čime se ugrožava demokracija. Unatoč Gongovim upozorenjima o opasnosti takvog stila komunikacije, sam HDZ, kao stranka na vlasti te članica Europske pučke stranke, u svojoj službenoj političkoj komunikaciji na Facebooku preuzeo je stil komuniciranja koji potiče netoleranciju i polarizaciju u društvu, a svoje simpatizere ohrabruje na korištenje uvreda i 'pljuvanje' po političkim oponentima.

Odabir načina na koji HDZ komunicira s javnošću nije pitanje koje se tiče samo HDZ-a, jer ono može imati dalekosežne posljedice za društvo. Umjesto poticanja konstruktivne rasprave i suparništva u demokraciji - što donosi pozitivne učinke za javnost - HDZ, s predsjednikom Republike, komunicira na način koji je ispod svake razine u demokratskom društvu te ujedno ne pokazuje znakove ublažavanja. Takvom se komunikacijom s političkog vrha normaliziraju vrijeđanje i omalovažavanje u javnom prostoru, čime se sužava prostor za argumentiranu raspravu o relevantnim društvenim i političkim pitanjima, a potiču netrpeljivost i stigmatizacija. Nazivanje svojih političkih suparnika 'štetočinama' i 'destruktivnima' radi utrke za likeovima može samo dovesti do srozavanja cjelokupne demokratske kulture u državi te opasnosti za demokratsko društvo - posebice u trenutcima permanentne nesigurnosti i straha uslijed pandemije, inflacije te rata u Ukrajini.