PROVOKACIJA?

Japanski zrakoplovi preletjeli kinesku 'zonu protuzračne obrane'

28.11.2013 u 13:07

Bionic
Reading

Japanski zrakoplovi obalne straže u četvrtak su bez posebne najave preletjeli identifikacijsku 'zonu protuzračne obrane' koju je Kina proglasila u subotu, a uključuje otoke oko kojih se dvije zemlje spore

'Nismo promijenili naše uobičajene operacije ophodnje u tom području i nismo informirali Kinu o planovima leta. Nismo naišli ni na jednog kineskog lovca', rekao je glasnogovornik japanske obalne straže Yasutaka Nonaka.

Glasnogovornik vlade Yoshihide Suga je rekao novinarima da Tokio nastavlja 'svoje uobičajene aktivnosti ophodnje i upozorenja u tom području. Ne razmatramo nikakve promjene', dodao je.

Prema dnevnom listu Asahi Shimbunu vojni zrakoplovi japanske vojske su također preletjeli zonu zabrane leta koju je odredio Peking.

Jedan glasnogovornik ministarstva obrane nije mogao potvrditi tu informaciju u četvrtak poslijepodne.

Kina je u subotu 23. studenoga objavila da je u Istočnom kineskom moru uspostavila 'zonu protuzračne obrane' koja pokriva veliku površinu mora između Južne Koreje i Tajvana, gdje je i arhipelag Senkaku. Ti su otoci pod kontrolom Japana, ali pravo na njih polaže i Kina koja ih naziva Diaoyu.