USRED KATASTROFE

Japanski premijer priznao primanje ilegalnih donacija

11.03.2011 u 16:24

Bionic
Reading

Usred velike katastrofe koja je danas pogodila Japan četvrtim najjačim potresom u povijesti otkad se mjere, najjači u zadnjih 150 godina japanske povijesti (8,9 po Richteru), japanski se premijer Naoto Kan našao usred velikog skandala nakon priznanja da je primio ilegalne donacije, javlja agencija Kyodo, a u Europi prenosi EFE

Šef japanske vlade je jutros priopćio svojim ministrima da je istraga koja je dovela do prošlotjedne ostavke ministra vanjskih poslova Seija Maehara dokazala kako je njegova stranka dobila nedozvoljenu donaciju iz inozemstva od jedne simpatizerke iz Južne Koreje, a za koju premijer kaže da iznosi oko 50.000 yena (oko 435 eura), iako opozicija tvrdi da se radilo o 200.000 yena (oko 1.735 eura).

Zakon o kontroli političkih fondova Japana strogo zabranjuje donacije iz inozemstva, ma koliko male bile, jer se tako priječi utjecaj inozemnog kapitala na domaću politiku.

Kanovo priznanje, koji devet mjeseci od dolaska na vlast uživa tek 20 posto podrške javnosti (do današnje katastrofe), prema analitičarima će imati određene posljedice jer je novac primljen kada je Kan već bio (u studenom 2009) vicepremijer.

Dnevni list Asahi, koji je prvi objavio da je Kanova Demokratska stranka između 2006. i 2009. iz Južne Koreje dobila oko milijun yena (oko 8.730 eura), objavljuje nove potankosti i tereti jednu financijsku kompaniju iz Južne Koreje za koju radi jedan japanski službenik koji je navodno davao te prethodne donacije.

Premijer Kan odbija svaku pomisao da je dio koruptivnih radnji i kaže kako ne razmatra mogućnost ostavke.
Kanova stranka dominira u donjem domu parlamenta, ali je izgubila većinu u senatu, a Japan već dulje potresa ekonomska i politička kriza, što je nesretan okvir za veliku tragediju koja je danas zahvatila tu zemlju.