NISU GLEDALI KUBRICKA?

Japanci u svemir šalju robota koji govori

19.07.2013 u 14:26

Bionic
Reading

Pripremajući japanskog astronauta za dugi boravak u Međunarodnoj svemirskoj stanici, japanski znanstvenici konstruirali su malog robota koji bi astronautu trebao praviti društvo u bestežinskom stanju i usput omogućiti da se ispituje interakcija između čovječje i umjetne inteligencije

Video o Kirobu napravila je Toyota, koja je sudjelovala u njegovoj konstrukciji

Jedan bloger na britanskom Guardianu u ironičnom tonu primjećuje da autori malešnog Kiroboa nisu gledali SF filmove. Barem ne zapadnjačke, jer bi u protivnome znali 'pravilo broj 1: nikad šalji u svemir robota koji govori'.

U znamenitom filmu '2001. Odiseja u svemiru' Stanleya Kubricka dijelom opće kulture postao je HAL 9000, računalo na svemirskom brodu koje komunicira s astronautima i u jednom ih trenu odluči ubiti kako bi spriječilo svoje gašenje zbog pogrešaka u funkcioniranju te nastavilo provoditi programske direktive.

Humanoidni roboti u svemirskim brodovima nisu se pokazali kao dobro rješenje ni u drugim SF hitovima svemirske tematike poput Aliena, upozorava bloger, zatvarajući oči na 'uspješne primjere' kao što je komandant Data iz Zvjezdanih staza... U svakom slučaju, Kirobo će pokušati praviti društvo prvom zapovjedniku Međunarodne svemirske stanice japanskog podrijetla, Koicihiju Wakati.