NEPREKIDNA PLOVIDBA

Japanac postao prva slijepa osoba koja je preplovila Pacifik

20.04.2019 u 09:39

Bionic
Reading

Japanski pomorac postao je u subotu prva slijepa osoba koja je neprekidnom plovidbom jedirilicom preplovila Tihi ocean, objavio je japanski tisak

Mitsuhiro Iwamoto (52), stigao je u subotu ujutro u luku Fukushima svojom 12-metarskom jedrilicom, približno 2 mjeseca pošto je isplovio iz Kalifornije.

Nastanjen u San Diegu na pacifičkoj obali Kalifornije, Iwamoto je isplovio iz toga grada u Sjedinjenim Državama 24. veljače, zajedno s Dougom Smithom, američkim pomorcem koji mu je usmeno pomagao dajući mu informacije, primjerice o smjeru vjetrova.

Ovo je bio drugi njegov pokušaj jer prije šest godina morao je prekinuti putovanje kada mu se jedrilica potopila pošto je udarila o kita.

"Ovdje sam kod kuće. Hvala", rekao je neustrašivi Iwamoto na svečanosti u Fukushimi, gdje je završilo njegovo putovanje dugo 14.000 kilometara. "Nisam se predao i ostvario sam svoj san", prenosi njegove riječi japanska agencija Kyodo News.

Iwamoto je vid izgubio u dobi od 16 godina i postao je prva slijepa osoba koja je preplovila Tihi ocean. Učinio je to kako bi prikupio novac u dobrotvorne svrhe, uključivo za liječenje bolesti koje izazivaju sljepoću, navodi se na njegovoj internetskoj stranici.