NIZ INCIDENATA

Japan prizemljio sve Boeingove 'dreamlinere'

16.01.2013 u 10:41

Bionic
Reading

Dvije vodeće japanske zrakoplovne tvrtke odlučile su do daljnjeg odgoditi letove zrakoplova Boeing 787 'dreamliner' nakon što se u srijedu dogodio novi incident sa jedinim od zrakoplova tog tipa

Boeing 737

All Nippon Airways (ANA) i Japan Airlines, koji imaju skoro polovicu od dosad isporučenih 50 Boeinga 787, rekli su da će danas obustaviti sve letove tog zrakoplova a da će se oni nastaviti možda već u četvrtak nakon provjere.

Boeing 787 ANA-e koji je iz Yamagushija letio za Tokio hitno je sletio nakon što su tijekom leta instrumenti pokazali pregrijavanje jedne od baterija a u putničkoj kabini i kokpitu osjetio se čudan miris. Svih 129 putnika i osam članova posade evakuiralo se iz zrakoplova odmah po slijetanju u Takamatsu.

Japansko ministarstvo prometa priopćilo je da prisilno slijetanje smatra ozbiljnim incidentom koji je mogao dovesti do nesreće, prenosi agencija Kyodo.

Glasnogovornik Boeinga Marc Birtel rekao je Reutersu: 'Vidjeli smo izvješće, svjesni smo da se nešto dogodilo i surađujemo s našim kupcima'. Dosad je Boeing 787 imao nekoliko ozbiljnih incidenata sa dimom u kabini i curenjem goriva.

Australski Quantas rekao je da ostaje pri narudžbi od 15 'dreamlinera', a Air India, koja ima šest tih zrakoplova i još nekoliko namjerava naručiti, kaže da će kontaktirati proizvođača ali nema namjeru prizemljiti zrakoplove.

United Airlines, zasad jedini američki korisnik Boeinga 787, poručio je da neće poduzimati nikakvu akciju ali da će pozorno pratiti informacije o incidentima.

Boeing 787 je širokotrupni putnički zrakoplov koji uz pomoć nove generacije motora leti puno ekonomičnije ali trošovi razvoja su dosegli skoro 32 milijarde dolara. U Boeingu očekuju da će tijekom idućih 10 godina prodati oko 1100 zrakoplova.