AKO PARLAMENT USVOJI ZAKON

Janukovič će potpisati odlazak Timošenko na liječenje van zemlje

18.10.2013 u 13:40

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič izjavio je da je spreman potpisati zakon kako bi Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka osuđena 2011. na sedmogodišnju zatvorsku kaznu nakon postupka koji je Zapad ocijenio 'političkim progonom', mogla otputovati van zemlje na liječenje

'Naravno, ako parlament usvoji taj zakon, ja ću ga potpisati', rekao je Janukovič.

Kći Julije Timošenko izjavila je ovoga tjedna kako očekuje da će njezina majka do 19. studenoga biti prebačana u Njemačku na liječenje. Očekuje se da će puštanje Timošenko na slobodu osloboditi put Ukrajini glede potpisivanja povijesnih sporazuma s Europskom unijom krajem studenoga o posebnom partnerstvu.

Međutim, Janukovič, čija je izjava objavljena na njegovoj službenoj internetskoj stranici, nije spominjao pomilovanje svoje protivnice, a na njemu je inzistirala Europska unija u pregovorima za njezino oslobađanje.

Timošenko je trenutno u bolnici u sjevernoj Ukrajini pod paskom zatvorskih stražara, a pomoć joj već sada pružaju njemački liječnici. Ukrajinska političarka ima ozbiljno oštećenje kralježnice, u stalnim je bolovima i ne može hodati bez tuđe pomoći.