NOVI PREDSJEDNIK UKRAJINE

Janukovič - bivši razbojnik i Putinov prijatelj

09.02.2010 u 13:49

Bionic
Reading

Nakon poraza protiv prozapadno orijentiranih reformista prije pet godina, Viktor Jankukovič, predstavnik proruskih snaga, sada je zabilježio pobjedu protiv Julije Timošenko. Tko je zapravo Janukovič?

Viktor Janukovič se vratio na političku pozornicu. Osvojio je izbore u Ukrajini, i to samo pet godina nakon što je pokušao doći na vlast lažiranjem izbora. Tada je zbog toga oštro napadnut, a sutra će upravo s ovim 59-godišnjim političarom morati pregovarati i Bruxelles i Washington. Janukovič se, kao i njegova konkurentica Julija Timošenko, zalaže za približavanje Ukrajine Europskoj uniji, ali se protivi članstvu svoje zemlje u NATO-u.

Janukovič, koji je osobni Putinov prijatelj, potječe iz istočne Ukrajine i napredovao je od zavarivača, mehaničara i električara sve do pravnika. Nakon raspada Sovjetskog Saveza uz potporu industrijalaca dva puta je bio premijer zemlje. Danas Janukovič voli pozirati sa svijećom u ruci u pravoslavnim crkvama. U svojoj mladosti zaradio je dva puta kaznu zatvora zbog razbojstva i nanošenja tjelesnih ozljeda.

U komunikaciji s kolegama dobio je epitet vrijedne, ali i kolerične osobe koja naginje nasilju. Ima dva sina i strastveno igra tenis. Janukovič sebe smatra političarom koji dobro zna što je stvarnost, ukazujući na vlastito iskustvo kada je u mladosti nakon smrti majke odrastao kod bake.

Građani Ukrajine sada polažu sve svoje nade u tog dvometraša koji uživa potporu Rusije i stanovnika istočnog dijela zemlje koji govore ruski. Žele političku i gospodarsku stabilnost zemlje koja im je važna, ali i Uniji koja preko Ukrajine dobiva velik dio plina iz Rusije.