AUSTRIJA KAO UZOR

Janša traži strožu kontrolu granice prema Italiji

04.07.2017 u 17:32

Bionic
Reading

Najjača slovenska oporbena stranka zatražila je u utorak da vlada donese mjere pojačane kontrole na granici s Italijom kako bi spriječila mogući veći val migranata, a po uzoru na Austriju koja je najavila snažniji nadzor ulaska putnika s Italijom na prijelazu Brenner

"Vladi koju je i migracijska kriza 2015. godine dočekala sasvim nepripremljenu preporučujemo da odmah poduzme sve potrebno da se na granici s Italijom uspostavi kontrola i pojačaju aktivnostii za sprječavanje velikog povećanja ilegalnih migracija", navela je u izjavi Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Ta je stranka 2015., vladi premijera Mire Cerara predlagala postavljanje žičanih zapreka na granici s Hrvatskom kako bi se zaustavio tadašnji masovni migracijski val tzv. balkanskom rutom, što je Cerar nakon nekoliko mjeseci i proveo, ali uz ocjenu oporbe da je reagirao prekasno.

"Austrija najavljuje da će uskoro uspostaviti stroži nadzor na granici s Italijom na Brenneru i sprema se svoje granice štititi vojskom. S obzirom na to i na povećani migracijski tok u Italiju smatramo da odmah treba uvesti kontrole na granici s Italijom", navodi se u izjavi.

Dodaje se da je sranka već danas poslala u parlamentarnu proceduru poseban zakonski prijedlog.

 "Radi se o temeljnom sigurnosnom pitanju  i pitanju opstanka države", poručuje Janšina stranka.