SUMNJA U POGODOVANJE

Janez Janša pod novom istragom

09.07.2014 u 14:21

Bionic
Reading

Slovenski sud pokrenuo je još jednu istragu protiv Janeza Janše zbog sumnji da je pogodovao jednoj građevinskoj tvrtki koja je u vrijeme kad je bio predsjednik vlade s njim sklopila privatni nekretninski posao, piše u srijedu ljubljanski dnevni list Dnevnik

Osim protiv bivšeg premijera Janše, sudska istraga pokrenuta je i protiv nekadašnjeg direktora građevinske tvrtke 'IMOS' Branka Kastelica i bivšeg direktora poduzeća 'Eurogradnja' Klemena Gantara. Istraga se odnosi na štetu koja je tim poduzećima nanesena kad je Janša preko njih 2005. godine najprije za više od 130.000 eura prodao privatnu parcelu u Trenti, a onda za 236.000 eura kupio stan u Ljubljani. Geodetska uprava je parcelu koju je prodao Janša procijenila na mnogo manji iznos od cijene za koju je prodana pa se postavlja pitanje je li Janša pogodovao 'IMOS'-u, koji je u spomenuto vrijeme imao velike poslove s državom.

Bivši direktor 'IMOS-a' Branko Kastelic, koji je u operaciji otkupa Janšinog zemljišta bio povezan i s tvrtkom 'Eurogradnja' te s kupnjom novog Janšinog stana, sumnjiči se da je za 146.000 eura oštetio svoju tadašnju tvrtku u Janšinu korist.

Bivši slovenski premijer je u zatvoru Dob, gdje je prije tri tjedna počeo izdržavati dvogodišnju kaznu zatvora na koju ga je sud osudio u korupcijskom slučaju Patria. Janša je, prema presudi, dobio obećanje da će dobiti mito od finske tvrtke Patria, koja je 2005. sklopila ugovor o nabavi oklopnih vozila i naoružanja za slovensku vojsku, vrijedan 278 milijuna eura.