GLASOVANJE U SUBOTU

Janša osigurao većinu za premijerski mandat

25.01.2012 u 14:33

Bionic
Reading

Predsjednici pet stranaka predvođenih Slovenskom demokratskom strankom (SDS) Janeza Janše potpisali su u srijedu koalicijski ugovor, obvezavši se da će njihovi zastupnici podržati izbor Janše za mandatara nove vlade, o čemu parlament odlučuje u subotu.

Koalicijski ugovor koji je usklađen proteklih dana orijentiran je na pitanja za izlazak iz krize i djelovanje pravne države, a predviđa da će stranke u parlament potpisima svojih 50 zastupnika za mandatara za sastav nove vlade predložiti Janeza Janšu

Koalicijski ugovor potpisali su uz Janšu predsjednik Građanske liste Gregor Virant, predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec, te predsjednica stranke Nova Slovenija (NSI) Ljudmila Novak.

O mandataru sa sastav nove vlade parlament će odlučivati u subotu na izvanrednom zasjedanju, a Janša za izbor treba najmanje 46 glasova.

Nakon što prije 14 dana nije uspio izbor Zorana Jankovića, čija je stranka Pozitivna Slovenija na izborima 4. prosinca prošle godine osvojila najviše glasova i relativnu većinu od 28 mandata u novom parlamentu, Janša će u drugom pokušaju izbora mandatara biti jedini kandidat, jer se predsjednik države Danilo Tuerk odlučio da neće istaknuti svog kandidata.

Govoreći na konferenciji za novinare, održanoj u isto vrijeme kad je pet stranaka desnice i centra poduprlo Janšinu kandidaturu i potpisalo koalicijski ugovor za novu vladu, Tuerk je rekao da je odlučio da u drugom krugu neće izaći sa svojim prijedlogom kandidata za mandatara, tako da će parlament u subotu odlučivati samo o Janši kao potencijalnom predsjedniku nove vlade.

Za potez pet stranaka da predlože svog kandidata za mandatara za sastav nove vlade slovenski je predsjednik rekao da je legalan i da proistječe iz takve ustavne mogućnosti, ali da osobno Janšu ne smatra legitimnim kandidatom budući da je je jedan od optuženih u aferi Patria.

'Moja je ocjena da Janez Janša nema potrebne legitimnosti koja se traži za mandatara. Nijedan kandidat za mandatara kojega tereti pravomoćna optužnica u kaznenom postupku ne može imati punu legitimnost', rekao je Tuerk na konferenciji za novinare.

Dodao je da u Sloveniji postoji potreba da se poveća 'etička kvaliteta' i kultura u političkom djelovanju, te da bi isto stajalište imao i u odnosu na Zorana Jankovića kojega je predlagao za mandatara u prvom krugu da protiv Jankovića postoji pravomoćni optužni prijedlog.

Tuerk je rekao da je Slovenija parlamentarna demokracija i da u takvom sustavu odgovornost za izbor mandatara odnosno predsjednika vlade imaju parlamentarne stranke i zastupnici, te da za svoje odluke preuzimaju i odgovornost.