KOLAPS JAVNOG SEKTORA

Janša: Nećemo popustiti zahtjevima štrajkaša

18.04.2012 u 08:01

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu za Slovensku televiziju da njegova vlada, za razliku od prijašnjih, neće popustiti pred sindikatima javnog sektora koji u srijedu započinju štrajk nezadovoljni vladinim paketom mjera štednje koje predviđaju i smanjenje plaća javnih službenika.

‘Za taj štrajk nema razloga i ne štrajka se dok traju pregovori’, rekao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju, rekavši da su prijašnje vlade popuštale sindikatima javnog sektora koji su zadnjih godina za razliku od realnog sektora bili pošteđeni utjecaja krize, odnosno smanjenju broja zaposlenih i padanju realnih plaća.

‘Nakon ovog štrajka problemi neće biti manji nego veći. Slovenija je sada podijeljena na polovicu koja se boji da vlada s mjerama štednje i racionalizacije neće uspjeti i polovicu koja se boji da će vladi uspjeti - a to su oni koji krizu do sada nisu osjetili i misle da se tako može i dalje’, rekao je Janša, dodajući da je država u zadnje tri godine javni sektor financirala preko zaduživanja i da je on predimenzioniran za slovenske financijske mogućnosti.

Janša je rekao da njegova vlada nema ‘manevarskog prostora’, odnosno alternativu za oštre mjere štednje čiji je cilj prekinuti stalno zaduživanje i rastući fiskalni deficit.
U suprotnom, ako s tim mjerama ne bi uspjela i ako paket mjera štednje sa smanjivanjem plaća u javnom sektoru i nekih socijalnih prava padne u parlamentu ili na referendumu, Europska komisija dat će početkom svibnja Sloveniji negativnu ocjenu u pogledu njene financijske stabilnosti, zaprijetit će joj kaznenim sankcijama, a pogoršat će se kreditni rejting države i mogućnosti njena gospodarskog oporavka, upozorio je Janša.

Tek bi u tom slučaju došlo do prave krize u kojoj bi bilo upitno i financiranje plaća u javnoj upravi jer Slovenija ne bio mogla koristiti sredstva iz kohezijskog fonda Europske unije, a sa negativnom ocjenom Europske komisije i smanjenim kreditnim rejtingom ne bi mogla naći niti kupca za državne obveznice u iznosu milijardu eura kojima namjerava financirati dio ovogodišnjeg proračunskog deficita, u prvom redu kamate na već postojeće kredite u iznosu 700 milijuna eura koje dospijevaju ove godine, upozorio je Janša. Ustvrdio je da ne dramatizira situaciju, nego da je riječ o realnoj slici u kojoj se Slovenjija trenutačno nalazi.


Janša je kazao da njegova vlada za sada nije naišla na razumijevanje sindikata koji se mjerama štednje suprotstavljaju među ostalim i zato ‘jer ne razumiju postojeću situaciju’.

Slovenski premijer pritom je rekao da je u Sloveniji potrebna i ‘promjena mentaliteta’ kod javnosti koju su prijašnje vlade i oni koji utječu na javno mnijenje uvjeravali da će ‘iduće godine biti bolje’ i da je s promjenama i proračunskim rezovima moguće pričekati.

‘Ja ne mogu reći da će iduće godine biti bolje i da mjere štednje možemo izbjeći, to bi bilo vrlo neodgovorno’, rekao je Janša.

Slovenska ekonomija po njegovim se riječima već sada nalazi ‘na rubu’ jer je u tri godine krize izgubila 120.000 radnih mjesta, a u tom je vremenu propalo i 12.000 tvrtki. Zato bi onemogućavanje mjera štednje i smanjivanja zaduženosti i proračunskog deficita po njegovim riječima zapravo bilo ‘sabotaža slovenskog razvoja’, a Slovenija se tih mjera, kako je dodao, ne mora bojati jer su one pretpostavka ponovnog razvoja i stvaranja kvalitetnih radnih mjesta, po uzoru na europske zemlje koje su te mjere već provele.