PORUKE MLADIMA

Jandroković vodio simuliranu sjednicu Sabora za srednjoškolce: 'Zakoni su iznimno bitni, moramo ih poštivati'

19.04.2021 u 13:54

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković otvorio je u ponedjeljak 8. simuliranu sjednicu Sabora za srednjoškolce i pritom im poručio kako zakoni i odluke koji Sabor donosi moraju biti u korist građana koji su taj Sabor birali

"Osim što je predstavničko tijelo, Sabor je i mjesto gdje se donose zakoni. Oni su iznimno bitni, moramo ih poštivati i truditi se da ono što u Saboru donesemo bude u korist građana koji su nas birali“, rekao je Jandroković otvarajući simuliranu sjednicu koja se lani, zbog epidemije koronavirusa i potresa, nije održala, a ove se prvi put održava videokonferencijskim putem (ZOOM).

Na njoj sudjeluje dvostruki broj škola nego inače, njih 57, naglasila je Sanja Šurina, voditeljica saborske Službe za građane, organizatora sjednice.

Rasprave mogu biti oštre, ali treba čuvati dignitet

Napominjući kako se Sabor najčešće percipira kako mjesto političkih obračuna, Jandroković je učenicima naglasio kako uvijek „bez obzira što nas ponekad strasti ponesu“ treba voditi računa da komunikacija bude primjerena, argumentirana, da pokaže različite stavove, ali i da u konačnici ponudi najbolja rješenja.

  • +20
Sabor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zagovornik sam da rasprave budu oštre, ali i da čuvamo dignitet jedni drugih, da ne prelazimo crtu, kazao je predsjednik Sabora i naglasio kako predstavnici naroda uvijek moraju voditi računa o interesima tog naroda i te interese uobličavati u kvalitetne zakone.

Izrazio je zadovoljstvo što među mladima postoji interes za politiku, za Sabor, jer, kaže, gledajući društvene mreže, portale, čini se kao da taj interes pada.

„To ne bi bilo dobro, jer politika je djelatnost koja se bavi upravljanjem društvenim procesima, državom, institucijama i iznimno je bitno da čelu tih procesa i institucija, političkih stranaka budu ljudi koji su dobro obrazovani, koji razumiju društvene i političke procese“, rekao je učenicima.

Poručio im je i da se prema zastupnicima trebaju odnositi s poštovanjem, jer su ih birali građani i predstavljaju dio biračkog tijela.

Na dnevnom redu - Zakon o zaštiti životinja

Tema ovogodišnje simulirane sjednice je zakon o zaštiti životinja. Donoseći ga, učenici-zastupnici proći će sve faze saborskog rada koje uključuju rad u odborima, prvo i drugo čitanje, amandmane.

Učenici, njih 151, na sjednicu se javljaju putem računala iz informatičkih školskih učionica, a jedino su predsjednica i tajnik sjednice fizički u saborskoj dvorani Stjepana Radića.

U projektu, 13 učenika sudjeluju kao saborski novinari. To je važno, jer bez kvalitetnog medijskog praćenja, politika ne bi dobila punu formu, rekao je Jandroković i izrazio nadu da će učenici iduće godine i stvarno moći biti u Saboru, ne samo virtualno.