nabava lovaca

Jandroković: Vjerujem da ćemo realizirati posao s Izraelom

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 12.12.2018 19:39
  • Objavljeno 12.12.2018 u 19:36
Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković za RTL Danas komentirao je aktualnu političku situaciju u Saboru i u zemlji. Jandroković se na početku razgovora osvrnuo na saborsku Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH o kojoj se raspravlja u Saboru i kritike koje su iznesene na njen račun te kazao kako se radi o dobro izbalansiranom tekstu koji ukazuje na pitanje položaja Hrvata u BiH.

"Hrvati su konstitutivni narod, trebaju biti jednako pravni s ostala dva naroda. Tijekom zadnjih izbora kada su Bošnjaci izabrali predstavnika Hrvata pokazalo se da je duh Daytona narušen i Hrvatska kroz deklaraciju Hrvatskog sabora želi pokazati neslaganje s takvim kršenjem daytonskog duha'', rekao je.

Drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić kazao je kako Deklaracija nema nikakav stav, a Jandroković tvrdi kako ju je Brkić glasao za nju. "Dogovorili smo se da će tekst biti osnova. Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana će doći do korekcija unutar Deklaracije. Pozvali smo i druge saborske klubove da se priključe jer želimo da dokument bude usvojen sa što većom većinom i da pošaljemo poruku da stojimo iza Hrvata BiH", kazao je za RTL.

O problemima s prodajom izraelskih F-16 Barak zrakoplova, Jandroković je kazao kako postoje ugovori koji definiraju obaveze Izraela, Hrvatske i SAD-a. "Ono što sam čuo od ministra obrane i nadležnih za taj posao, odgovornost nije na hrvatskoj strani. To je problem između SAD-a i Izraela. Izrael je preuzeo određen obveze i nadam se da će ih ispuniti", kazao je Jandroković.

Tvrdi kako je saslušao mišljenje stručnog povjerenstva koje je procijenilo da je izraelska ponuda najbolja te da je Vlada tu da povjerenstvu da povjerenje. "Ja vjerujem da će do konačnog dogovora doći i da ćemo realizirati posao", tvrdi Jandroković.

Na pitanje o ultimatumu stranke Milana Bandića da neće podržati Zakon o udžbenicima ukoliko se ne usvoji amandman no besplatnim udžbenicima, Jandroković je kazao kako se održao sastanak s predstavnicima vladajuće većine te da je dogovoreno kako će se formulirati zaključci.

"Očekujemo da će sve točke biti podržane. Ideja njegovog amandmana je na tragu što smo se dogovorili kod proračuna. Postojat će formulacija po kojoj će se Vlada obvezati da izradi model kako bi se ta tematika riješila", kazao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!