OZBILJNA SITUACIJA

Jandroković se oštro obrušio na nelojalne HDZ-ovce: Takvo ponašanje je neprihvatljivo. Moguće je i isključivanje

11.11.2019 u 14:30

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u ponedjeljak je najavio sankcije za članove stranke koji zagovaraju nelojalnost HDZ-u i pozivaju da se glasa za druge kandidate. Riječ je o komentaru na aferu koja je izbila oko eksplicitnih poruka mržnje u grupama na Viberu i WhatsAppu, u kojima su bili neki od članova stranke

Jandroković smatra da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Kazao je da, naravno, svatko može govoriti slobodno, ali da nitko ne može pozivati na nasilje i fizičku likvidaciju drugih osoba s kojima se politički ne slaže.

'Onaj tko želi izgovarati takvo što ne može biti član HDZ-a', rekao je Jandroković na Zagrebačkom velesajmu u ponedjeljak, poslije predstavljanja programa aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja se kandidira za drugi mandat

Najavio je da će uputiti preporuke županijskim organizacijama HDZ-a da vide 'koji su to ljudi koji su se služili takvim rječnikom', a njegov je osobni stav da takvima nema mjesta u HDZ-u.

'Naše županijske organizacije prvo će ispitati o kojim se ljudima radi i što su točno govorili. Nakon toga oni koji su prešli dozvoljenu crtu dobit će prijedlog svojih županijskih organizacija prema časnim sudovima da ih se sankcionira na određeni način. Moguće je i isključivanje', poručio je Jandroković, istaknuvši kako je takvo ponašanje za osudu u svakoj normalnoj organizaciji, pa takve osobe ne mogu biti ni u HDZ-u.

HDZ-ovci sabijaju redove

Pogledajte tko je sve stigao na Velesajam podržati Grabar Kitarović

Pogledaj galeriju

'Ako netko misli kako je normalno da za drugog čovjeka kaže da mu treba 'ispaliti metak u čelo' ili da ga treba pustiti niz rijeku ili ako iznosi poruke mržnje prema onima koji misle drugačije, ako ćemo sankcionirati to ponašanje, a netko nas optuži da smo stranačka policija - neka to čini, ali zna se na kojim vrijednostima počivaju demokratska društva i demokratske stranke. Mi ovdje branimo demokraciju i svjetonazor HDZ-a, a oni koji to ne razumiju i koriste ovakav način govora, koji pozivaju na likvidacije i mržnju, tima nema mjesta u HDZ-u. To svima mora biti jasno', oštro je poručio Jandroković te smatra da će to pomoći i HDZ-ovoj kandidatkinji za predsjednicu Kolindi Grabar Kitarović.

'To će joj samo pomoći jer ćemo iz HDZ-a ukloniti one koji navijaju za Škoru. Dakle to joj može biti samo pozitivno', vjeruje Jandroković.

  • +42
Kolinda Grabar Kitarović na predstavljanju programa Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

S druge strane Davor Ivo Stier, koji je stranačka oporba, aktualnom vodstvu HDZ-a u nedjelju je izrazio svoje protivljenje progonu članova koji iznose drukčija mišljenja u grupama na Viberu i WhatsAppu od onih koje promovira čelništvo stranke.

'Dakle ni državni ni partijski organi više nemaju pravo nadzirati dopisivanje građana ili interno komuniciranje stranačkih članova', napisao je u nedjelju na Facebooku Stier.

U ponedjeljak je također došao podržati Kolindu Grabar Kitarović na Velesajam, ali je ostao do grla zakopčan o aferi WhatsApp.

'Sve što sam imao reći na tu temu sam i rekao. Danas smo došli podržati Kolindu Grabar Kitarović', ponovio je novinarima više puta.