PUHOVSKI ZA TPORTAL

'Grabar Kitarović je već ispričana priča. Najveća besmislica bila je ona o Srbiji. No zato je Jakov naša Michelle Obama'

11.11.2019 u 13:52

Bionic
Reading

'Puno svečanosti, ali malo stvarnog sadržaja. Čini se da je i ona konačno naučila da nema velike ovlasti i da u osnovi može puno predlagati, ali malo činiti', komentar je političkog analitičara Žarka Puhovskog na predstavljanje predizbornog programa Kolinde Grabar Kitarović

On je ocijenio da se predsjednica 'više bavila prošlošću nego budućnošću' i kao jedinu istinsku novost označio je zahtjev za ponovnim uvođenjem pravobranitelja za osobe starije dobi, funkcije koja je - kako je kazao za tportal - ukinuta glupošću Milanovićeve većine.

'Sve ostalo što je izgovorila više ili manje je poznato, to je suma dobrih želja, niz dobronamjernih fraza i već ispričana priča - no premalo za predsjednički program. Osobno mi se čini potpuno besmisleno to da se s ovako velikim političkim nabojem provode izbori na kojima se bira osoba bez velikih ovlasti', kazao je Puhovski za tportal.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Po njemu, taktički je 'neobično i pogrešno' to da u HDZ-u i stožeru Kolinde Grabar Kitarović inzistiraju na kritici Zorana Milanovića, umjesto Miroslava Škore, zato što se ne radi o direktnom konkurentu za isti dio biračkog tijela, no pretpostavlja da je uzrok tomu nedovoljno jasna situacija u samoj stranci. U istom kontekstu Puhovski tumači i predsjedničinu eksplicitnu podršku uvođenju više preferencijskih glasova na izborima i jačem uplivu građana u donošenje odluka referendumskim izjašnjavanjem.

HDZ-ovci sabijaju redove

Pogledajte tko je sve stigao na Velesajam podržati Grabar Kitarović

Pogledaj galeriju

'To je pokušaj da se povrati balans u HDZ-u, stranci koja se sukobom s referendumskim inicijativama udaljila od desnice. Istanbulsku konvenciju ne smije dirati, pa ide ovim zaobilaznim putem', tumači Puhovski.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

'Istoj svrsi služi višestruko spominjanje pojma 'region' s prizvukom animoziteta i mržnje, iz kojeg nas je navodno izvukla, premda je ona sama pristala na titulu 'kraljice Balkana'. Susjede ne možeš ukinuti, to je besmisleno. Njena Inicijativa tri mora možda jest na staklenim nogama, ali zasad zvuči dovoljno dobro da joj može poslužiti kao element za prodaju biračima', dodaje ovaj analitičar.

  • +42
Kolinda Grabar Kitarović na predstavljanju programa Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Posebnom besmislicom Puhovski drži najavu Kolinde Grabar Kitarović da će inzistirati na otkrivanju sudbine nestalih kao osnovnom uvjetu za približavanje Srbije Europskoj uniji. 'To može biti osnovni uvjet za Hrvatsku, ali ne i za Europsku uniju: ona se ne bavi time, nego postizanjem vladavine prava, tržišne ekonomije, ljudskih prava i slično', kaže za tportal.

Ovacije koje je na predstavljanju predizbornog programa doživio Jakov Kitarović Puhovski ne smatra neobičnima, dapače:

'Jakov je sad postao velika zvijezda, što u većini slučajeva prve dame i jesu. On je naša hrvatska Michelle Obama.'