bilateralni odnosi

Jandroković primio češkog ministra Lipavskog

20.10.2023 u 13:09

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je češkog ministra vanjskih poslova Jana Lipavskog koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj, priopćeno je iz Sabora

Kako se navodi u priopćenju, Jandroković i Lipavsky su se složili u ocjeni kako su bilateralni odnos odlični, bez otvorenih pitanja. Uz kontinuirani politički dijalog, suradnju dviju zemalja dodatno učvršćuju i učestali kontakti pripadnika dvaju naroda. Obostrano je izraženo zadovoljstvo i suradnjom unutar Europske unije te unutar Inicijative Triju mora. Predsjednik Hrvatskoga sabora izrazio je očekivanje kako će i bilateralna suradnja među različitim parlamentarna odborima i skupinama prijateljstva u budućnosti pratiti sveukupne pozitivne trendove u odnosima, priopćeno je.

Jandroković je posebno istaknuo vrlo kvalitetnu suradnju s predsjednicom Zastupničkog doma češkog parlamenta Markétom Pekarovom Adamovom, uključujući i u pripremi Drugog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u Pragu 24. listopada 2023., na kojem će sudjelovati i predsjednik Sabora.

Jandroković i Lipavski konstatirali su kako je gospodarska suradnja u uzlaznom trendu, s izvrsnim rezultatima u trgovinskoj razmjeni, koja je ove godine prešla milijardu eura, te kontinuiranim međusobnim ulaganjima. K tomu, Hrvatsku je ove godine posjetilo više od 890.000 čeških turista. Energetika je istaknuta kao sektor s potencijalom za produbljivanje suradnje, posebice imajući u vidu LNG terminal na otoku Krku, kao hrvatsku stratešku energetsku prednost, od koje u budućnosti značajnu korist može imati i Češka. Također, Hrvatska i Češka vrlo dobro surađuju i u području prometa.

Sugovornici su razgovarali i o položaju hrvatske manjine u Češkoj, te češke nacionalne manjine u Hrvatskoj. Obostrano je iskazano zadovoljstvo visokim standardom zaštite njihovih prava u obje države, a ministar Lipavsky naglasio je kako je upravo češka manjina u Hrvatskoj jedna od najbolje organiziranih čeških manjina u svijetu. Sugovornici su također razgovarali o aktualnim geopolitičkim okolnostima u kontekstu ratnih sukoba na Bliskom istoku i u Ukrajini, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.