vruća predizborna tema

Jandroković predbacuje Raspudiću, a okružen je razvedenim HDZ-ovcima – nekima i friško; Raos analizira: 'Vjerodostojno' im se vraća kao bumerang

26.05.2020 u 15:53

Bionic
Reading

Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, odigrao je na poprilično nezgodnu kartu u predizbornoj kampanji – na razvode. Nezavisnom kandidatu na listi Mosta Nini Raspudiću zavukao se u privatni život i spočitnuo mu činjenicu da ima djecu s dvije žene, dok on, Jandroković, ima troje djece s istom gospođom. Jandrokoviću bi se ovaj, kako je mislio, as iz rukava u napadu na Raspudića mogao obiti o glavu. Jer igranje na tu kartu za HDZ-ovce je opasno. Njihov popis - a izdvojili smo samo neke - razvedenih, pa i ponovo oženjenih, nekih i po nekoliko puta, nije kratak. Uostalom, dvoje predsjednika HDZ-a bilo je razvedeno

Jandroković one sa sličnom obiteljskom situacijom poput one kod Raspudića ne mora daleko tražiti - njegov pomoćnik u HDZ-u Božidar Kalmeta također je razveden i s drugom ženom ima djecu. Ta mu crtica iz privatne biografije neće biti presudna jer će Kalmeta na predstojećim parlamentarnim izborima biti na listi u svojoj izbornoj jedinici.

Nešto južnije, u Šibeniku, HDZ-ov je šibensko-kninski župan Goran Pauk. Ženio se tri puta, a lani je dobio i treće dijete. I nekadašnji HDZ-ov premijer Zlatko Mateša tražio je treću sreću u trećem braku. U vrhu HDZ-a bio je i Milijan Brkić, a on se od supruge, s kojom ima troje djece, razveo 2017.

Josipu Đakiću, moćnom virovitičkom HDZ-ovcu, razvod se pak prvi put u imovinskoj kartici spominje u listopadu 2018. Đakićev sugrađanin, bivši HDZ-ov ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić također je u klubu razvedenih. On je 2017. treći put postao otac, a iz prvog braka ima dvoje djece.

Podugačka lista

U mandatu aktualne Vlade razveo se pak ministar turizma Gari Cappelli, kojem se razvod pojavljuje prvi put u imovinskoj kartici s kraja 2018. Od 2017. razvedena je i HDZ-ova državna tajnica Sanja Putica, a na predstojećim izborima naći će se na listi te stranke. Razvodu unatoč.

kako je počelo

'Lovio Jandrokovića', a onda...

Nino Raspudić, gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2', kazao je kako 'lovi Jandrokovića', misleći na izborni sraz u istoj izbornoj jedinici.

Nije dugo trebalo da se glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković oglasi s obiteljskog ručka. 'Nisam gledao. Bio sam kod kćeri na ručku. Naime imam troje djece... s istom ženom', napisao je Jandroković na svom Facebooku, predbacujući Raspudiću to što iz dva braka ima dvoje djece. 

Razveden je i član Središnjeg odbora HDZ-a Ivan Ćelić, a tu je i HDZ-ov veteran Vladimir Šeks, razveden 2002. godine.

Ne treba zaboraviti ni to da je dvoje HDZ-ovih predsjednika bilo razvedeno: Jadranka Kosor, a koja je Jandrokoviću u aferi Raspudić poručila da je za 'ocjenu sposobnosti bilo koga od nas, bavili se politikom ili ne bavili, nevažno jesmo li se ženili, udavali, imali djecu s dvoje, troje partnera ili ih nemali, bili u braku, bili razvedeni, u istospolnoj zajednici ili sami'.

Razveden je bio i konzervativni bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko, i to od 2011. U prvom braku dobio je dvoje djece, a s Anom Šarić, kojom se oženio 2015., treće dijete.

  • +6
Razvedeni HDZ-ovci Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Naravno, ne razvode se samo HDZ-ovci, no Jandrokovićev istup pokazuje kako bi se političari demokršćanske opcije trebali sukladno tome i privatno ponašati. Stoga na političkoj ljevici razvodi braka nisu tema za političku kampanju.

Iz donedavno ideološki šarenog Mosta razvela se Ines Strenja, dok je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u listopadu prošle godine objavio da se razveo. U mandatu SDP-ove vlade razvela su se dva ministra, Boris Lalovac i Darko Lorencin. Razveden je i Slavko Linić te SDP-ov Nenad Stazić.

Raos: Ovo će koristiti jedino Raspudiću

Višeslav Raos s Fakulteta političkih znanosti smatra da će ova situacija koristiti jedino Nini Raspudiću, kojem svađa s Jandrokovićem daje dodatni medijski prostor. Nasuprot tome, HDZ-u se kao bumerang vraća Plenkovićeva krilatica s prošlih izbora - 'vjerodostojno'.

'Jednom kada su ove teme puštene u javni prostor, teško ih je zaustaviti i vratiti se na programsko sučeljavanje, umjesto osobnog. Naime HDZ-ova unutarstranačka oporba, ali i stranački i nestranački kritičari desno od njega, ranije su predbacivali vodstvu raskorak između demokršćanskih vrijednosti koje deklarativno zastupaju i prakse. To se najbolje vidjelo na primjeru Istanbulske i Marakeške konvencije. Njihovi su kritičari smatrali da imaju krunski dokaz 'odnarođenosti' i 'raskršćanjenosti' HDZ-a, pa su na tome i mobilizirali građane', analizira.

Ovo zadiranje u privatni život druga je razina. Podsjeća na političku situaciju u SAD-u, u kojoj se kao argument u političkoj areni često izvlače pojedinosti iz obiteljskog života.

'Ovo će očito dominirati predizbornom kampanjom, umjesto bitnih tema koje je izbacila koronakriza', smatra Raos.

Na pitanje bi li u političkoj teoriji, ali i praksi, demokršćanski političari morali vrijednosno biti konzervativci, Raos napominje da recimo HDZ-ov politički pandan u Njemačkoj, CDU, ima unutarstranačku LGBTQ sekciju.

'Demokršćanstvo se u zapadnoj Europi podosta izmijenilo u posljednjih deset-petnaest godina', poručuje.