jasno rečeno

Jandroković: Oluja je krucijalni formativni trenutak u stvaranju naše države

05.08.2023 u 11:44

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je u subotu, na obilježavanju Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, da je VRO Oluja krucijalni formativni trenutak u stvaranju naše države, koji je omogućio da "u punini dosanjamo san o slobodi, suverenosti i neovisnosti".

“Naša je pobjeda u VRO Oluja bila uistinu veličanstven pothvat. Upravo je Oluja onaj krucijalni formativni trenutak u stvaranju naše države, koji je omogućio da u punini dosanjamo vjekovni Hrvatski san o slobodi, suverenosti i neovisnosti”, poručio je Jandroković u govoru na proslavi 28. obljetnice te akcije.

Poručio je da ga dolazak u Knin uvijek iznova ispunjava posebnom radošću, iznimnim ponosom i poniznom zahvalnošću.

“Ovo mjesto i naša trobojnica koja se vijori na kninskoj tvrđavi kao simbol naše najveće vojne pobjede, tako snažno govore koliko je vrijedna naša sloboda i koliko se teško za nju bilo izboriti”, istaknuo je.

Dodao je kako je njegova zahvalnost za hrabrost i odricanje hrvatskih branitelja, iskrena i duboka jer je iz njihova nesebičnog davanja iznikla današnja Hrvatska.

Poručio je kako je Oluja stvorila najčvršću podlogu za mnoge naše kasnije uspjehe, zbog čega smatra iznimno važnim ustrajno njegovati kulturu sjećanja, posebice za mlađe naraštaje.

Neumjesni i bezobrazni pokušaji udara na temelje i smisao hrvatske borbe za slobodu

  • +65
Dan pobjede u Kninu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

“Ako znamo istinu o vlastitoj povijesti, tada nećemo nasjesti na iskrivljena tumačenja, ali i uljepšane prikaze pojedinih povijesnih razdoblja. Počevši od dvaju totalitarnih režima obilježenih zločinima, koja su za naš narod bila izrazito traumatična, do neumjesnih i bezobraznih pokušaja srpske države i vođa Srba iz BiH da relativiziraju vlastitu odgovornost za rat i agresiju i tako udare na temelje i smisao hrvatske borbe za slobodu”, rekao je Jandroković.

Stoga moramo znati razlikovati povijesnu istinu od laži, koje se sve češće plasiraju u javni prostor. “Bili smo žrtva velikosrpske agresije i ponosni pobjednici u nametnutom ratu”, ustvrdio je Jandroković.

  • +33
Državni vrh u Kninu Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Osvrćući se na to gdje je Hrvatska danas, ustvrdio je da smo suverena, gospodarski stabilna i demokratska država, članica NATO-a i EU-a, od ove godine u cijelosti integrirana članstvom u Schengenskom prostoru i eurozoni.

Osvrnuo se i na globalna iskušenja kojima svakodnevno svjedočimo, poručivši da treba znati pravilno protumačiti sve poruke i krize te adekvatno reagirati.

"U aktualnim složenim geopolitičkim okolnostima, ne smijemo si dopustiti neozbiljnost i neodgovornost. Potrebno je trezveno i promišljeno raditi na otpornosti naše države i društva”, rekao je Jandroković.