moli se krunica

Tisuće vjernika u portugalskom svetištu Fatimi čekaju dolazak pape

05.08.2023 u 11:35

Bionic
Reading

Tisuće katolika okupilo se prije zore u subotu u portugalskom svetištu Fatimi, gdje će papa Franjo moliti krunicu s bolesnom djecom i mladima, osobama s invaliditetom i zatvorenicima. Papa je u portugalski glavni grad Lisabon stigao u srijedu radi Svjetskog dana mladih, ogromnog okupljanja vjernika koje se svake dvije-tri godine odvija u drugom gradu.

Posjet završava papinom misom u nedjelju. Osamdesetšestogodišnji poglavar Katoličke Crkve će helikopterom doći u grad u središtu Portugala, gdje se očekuju stotine tisuća ljudi.

Neki su noć ranije spavali u vrećama kako bi zaposjeli mjesta bliža kapeli. Drugi su do svetišta došli prije svitanja.

  • +5
Papa Franjo pred pola milijuna ljudi u Portugalu Izvor: Profimedia / Autor: Patricia DE MELO MOREIRA / AFP

Među okupljenima je i Lesja Dankivna, Ukrajinka koja živi u susjednoj Španjolskoj i koja se zaogrnula u plavu i žutu zastavu svoje zemlje te rekla da je odlučila otputovati u Portugal nakon što je čula za papin posjet.

"Imamo mnogo nade ... da ćemo vidjeti hoće li mir doći u Ukrajinu", rekla je 38-godišnjakinja, dodavši da se nada da će Franjo u Fatimi moliti za njenu zemlju.

Rimokatolička Crkva naučava da se Djevica Marija prikazala pred troje portugalske djece 1917. u Fatimi, koja je tada bila siromašno poljoprivredno selo. Crkva vjeruje da je Marija djeci dala tri poruke, takozvane fatimske tajne.

Papa Franjo je dvoje djece proglasio svetima 2017. Šezdesetogodišnji Carlos Ribeiro iz sjevernog portugalskog grada Guimaraesa je sa suzama u očima rekao da u Fatimu dolazi već više godina i da ogromno svetište na otvorenom, jedno od najpoznatijih u Europi, čini da se osjeća dobro.

"To je veoma velik osjećaj", kazao je. Franjo će kasnije letjeti nazad u Lisabon radi bdjenja s mladim ljudima na velikom prostoru na otvorenom i bez hlada Parque Tejo.

Portugalska državna meteorološka služba je izdala upozorenje za Lisabon tijekom vikenda jer se očekuje da će temperature narasti i do 41 Celzijevog stupnja u nedjelju.