SKUP U BEČU

Jandroković: Očuvanje okoliša pridonosi prosperitetu

07.09.2021 u 12:15

Bionic
Reading

Očuvanje okoliša pridonosi prosperitetu, pogotovo u turističkim zemljama poput Hrvatske, poručio je u utorak u Beču predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

"Pandemija nas je naučila važnosti multilateralizma. Moramo ubrzati naše globalne napore u borbi protiv klimatskih promjena i potaknuti zelenu tranziciju i gospodarski rast", rekao je Jandroković na Petoj svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata Interparlamentarne unije u Beču.

"Očuvanje okoliša pridonosi prosperitetu, osobito u zemljama čija gospodarstva ovise o turizmu, poput Hrvatske", istaknuo je.

Predsjednik Hrvatskog sabora smatra da su "suradnja, promjena pristupa i pronalaženje ravnoteže između gospodarskog rasta i kvalitete života ključni su za stvaranje održive budućnosti".

U Nacionalnoj razvojnoj strategiji Hrvatske do 2030. naglasak je upravo na održivom gospodarstvu, zelenoj i digitalnoj tranziciji te na "dobrobiti" građana, kazao je Jandroković.

"Ne radi se samo o gospodarskom rastu, već, što je još važnije, i o prosperitetu, blagostanju, ravnoteži između privatnog i poslovnog života i kvaliteti života. Također se radi o pristupačnosti sustava zdravstvene i socijalne skrbi, obrazovanja itd.", dodao je.

Jandroković se osvrnuo i na pandemiju covida-19 koja će "ostaviti trajan trag u svijetu kakvog poznajemo, uzrokujući promjene" načina života, obrazovanja, komuniciranja itd.

Interparlamentarna unija je međunarodna organizacija 179 nacionalnih parlamenata.

Jandroković će se na marginama konferencije sastati s predsjednikom austrijskog parlamenta Wolfgangom Sobotkom u utorak poslijepodne, dok će se u srijedu susresti s predstavnicima hrvatske zajednice u Austriji.