sjednica predsjedništva

[VIDEO] Sabor sljedeći tjedan počinje s radom: 'Ne razmišljamo niti imamo potrebe za proširenjem parlamentarne većine'

06.09.2021 u 12:59

Bionic
Reading

Predsjedništvo Sabora održalo je sjednicu uoči nove parlamentarne sezone, a izjavu nakon sastanka dao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković

'Imat ćemo 122 točke, očekujemo još prijedloga koji će doći od Vlade i oporbe. Očekuje nas intenzivan rad. Dogovorili smo se o načinu rada. Epidemiološke mjere će ostati iste, nećemo ništa mijenjati. Klubovi i pojedinci mogu raspravljati s govornice i s mjesta bez maske, a dok sjede nosit će maske', kazao je Jandroković.

Predsjendik Sabora objavio je da je osnovan novi klub zastupnika - Klub Fokusa i nezavisnih zastupnika.

Komentirao je problem s tajnikom Sabora Davorom Orlovićem kojem je istekao mandat prije 11 mjeseci. 'Izvijestio sam kolege da ćemo početkom zasjedanja imati točku razrješenja i imenovanja tajnika. Nešto smo probili rokove, ali to je dosadašnja praksa. Nije ovo prvi put', kazao je Jandroković.

Upitan zašto su kasnili s imenovanjem tajnika, Jandroković je kazao: 'Radi se o tome da se odluka donosi na plenarnoj sjednici. U tijeku su konzultacije i to je jedini razlog. Moramo se dogovoriti hoće li to biti dosadašnji tajnik ili netko novi'. Dodao je da se pripremaju i promjene u ustrojstvu i službama Sabora.

Na pitanje novinara komentirao je i izbor predsjednika Vrhovnog suda. 'Prošli tjedan smo imali sastanak većine. Stav je takav da ćemo sačekati obrazloženje Opće sjednice Vrhovnog suda, nakon toga saslušanje kandidata i tek nakon toga reći ću vam konačni stav', kazao je Jandroković.

Svoj stav o kandidatu za šefa Vrhovnog suda ima, ali sad ga, kaže, ne može reći. 'Dopustite još nekoliko dana, nije to toliko dugo, a onda će se znati stav parlamentarne većine', rekao je Jandroković.

Gordan Jandroković o izboru predsjednika Vrhovnog suda Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Zbog raskola unutar Domovinskog pokreta i manjeg broja njihovih zastupnika, postoji mogućnost da će se mijenjati i potpredsjednik Sabora. 'Što se tiče oporbenih klubova nije primjereno da ja to komentiram. To su njihove odluke. Da li će oni predložiti nekog drugog, ne znam. Ono što vidim kao potencijalni problem je što imamo 14 klubova. Ako dođe do još podjela, zamislite si 16 klubova svi mogu govorit po 10 minuta. Za svaku točku će nam trebati samo za rasprave predlagatelja i klubova 4 sata. Zato je važno da krenemo u izmjene poslovnika. S ovakvim brojem klubova imat ćemo ozbiljnih problema u sadržaju rada, učinkovitosti i praćenju', kazao je Jandroković.

Gordan Jandroković o oporbenom potpredsjedniku Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Na pitanje hoće li zbog problema u oporbi i raskola možda doći do povećanja vladajuće većine, Jandroković je kazao: 'Nemamo potrebe za time. Ne razmišljamo niti imamo potrebe za proširenjem većine. Ne možemo zabraniti nekome ako hoće podržati neke prijedloge većine.'

'A zašto bismo išli u šoping?', upitao je na pitanje novinara hoće li biti šopinga zastupnika.

Gordan Jandroković o povećanju parlamentarne većine Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell