aktualne teme

Jandroković potvrdio kada će biti izbori u HDZ i poručio da ostaje uz Plenkovića: Često me se difamiralo i prikazivalo nelojalnim

15.01.2020 u 19:57

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirao političke aktualnosti. Za 24 sata je pak potvrdio da će se unutarstranački izbori u HDZ-u održati 17. ožujka

Jandroković je najavio da će uskoro, već za tjedan ili dva, biti raspisani dugo očekivani unutarstranački izbori u HDZ-u. Istaknuo je da se radi o kompleksnom procesu u kojem se biraju čelnici od temeljnih ogranaka do predsjednika stranke i koji traje tri mjeseca.

Potvrdio je da i dalje čvrsto stoji uz predsjednika stranke.

'Andrej Plenković jeste moj kandidat koji zaslužuje voditi stranku iduće četiri godine', kazao je Jandroković u razgovoru za Dnevnik Nove TV odbacivši insinuacije da je tip političara koji nije lojalan i koji lako mijenja stranu.

'Puno je difamacija išlo prema meni još od početka karijere i pokušavalo me se prikazati da nisam lojalan', kazao je glavni tajnik HDZ-a ponovivši da ostaje uz Plenkovića: 'Krenuo sam s tim čovjekom i ostat ću uz njega'.

Naveo je da je važno da izbori u stranci budu demokratski i da se striktno drže pravila. Što se tiče nekih članova koji su već najavili kandidature kao je da je to njihovo pravo iako nisu još raspisani izbori.

Izbori u HDZ-u 17. ožujka

'Raspisujemo izbore za predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika HDZ-a u roku dva, najviše tri tjedna. Izbori će se održati oko 17. ožujka', rekao je za 24sata Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora.

Time je presjekao velika nagađanja unutar stranke da će vodstvo HDZ-a pokušati izbjeći unutarstranačke izbore prije parlamentarnih na jesen. Također, pogrešna je interpretacija da će izbori biti u travnju jer mandat Andreju Plenkoviću ističe 17. travnja.

 

Na upit je li stranka otišla previše u centar kako prigovaraju neki nezadovoljnici Jandroković je kazao da će članovi i članice na izborima o tome kazati što misle. Njegovo je mišljenje da je ova vlada ostvarila izvrsne rezultate, a moraju unaprijediti stanje u pravosuđa i po pitanje borbe protiv korupcije.

Govoreći o Istanbulskoj konvenciji koja je postala kamen spoticanja unutar HDZ-a i spočitava se predsjedniku Plenkoviću; Jandroković je kazao da tako pitanje ne bi trebalo dijeliti članove i članice HDZ-a jer se u toj stranci – ni oni koji su bili za konvenciju ni oni koji su bili protiv - ne slaže s rodnom ideologijom.

'Morat ćemo raščistiti te stvari', istaknuo je glavni tajnik HDZ-a koji smatra da je ta stranka dovoljno široka stranka za sve jer pokrivaju prostor od centra na desno isključujući radikale i ekstremiste. Na pitanje kako će uvjeriti one desno orijentirane koji su otišli da se vrate, Jandroković je kazao da će vidjeti tko je otišao i koji su bili motivi.

'Možda su otišli zbog afera koje smo imali kao HDZ na lokalnoj razini, naučili smo određene lekcije i tri i pol godine', znakovito je poručio ponovivši da su široka stranka koja mora naći način da živi zajedno.

  • +8
Kameno lice Gordana Jandrokovića u noći kada je Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja HDZ-a, izgubila predsjedničke izbore. Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Smatra da nema potrebe za mjerenjima tko je veći domoljub…

'HDZ-u mora biti mjesta u za one koji su desno liberalniji i desno konzervativniji i to je naša snaga koja nam osigurava dovoljnu širinu da pobjeđujemo', istaknuo je Jandroković.

Mišljenja je da HDZ mora biti pozicioniran u desni centar.

Na opasku da je koalicijski potencijal HDZ-a malen odgovorio je protupitanjem: Mislite li da drugi imaju veći potencijal?

'Ako pogledamo istraživanje i rezultate izbora europskih i predsjedničkih vidljivo je da se scena fragmentira i dolaze mlade generacije koje traže nove teme, moramo modernije promišljati politiku, kako se nositi s klimatskim promjenama, novim tehnologijama, migrantskom krizom…

O najavljenoj tvrdoj kohabitaciji između Andreja Plenkovića i izabranog predsjednika Zorana Milanovića Jandroković kaže da će bit sukobljavanja.

'Radi se o dvije političke opcije. Bit će sukobljavanja. No postoje načini kako se prevladaju takve situacije. To su kompromisi. Mi ćemo se čvresto boriti za svoje stavove, ali dolazit će do sukoba. No mislim da će biti razboritosti', odgovorio je Jandroković, a komentirao je i izjavu Plenkovićevog ljubimca karla Resslera koji je rekao da nitko u HDZ-u nema bianco podršku.

'Karlo Ressler je mladi političar i žao mi je da je tako postupio", rekao je, ali nije htio otkriti je li Resslerov istup bio nekorektan. Kazao je da ne bi upotrijebio tu riječ dodavši da svi imamo svoje planove, ali moramo voditi računa o kontekstu. 'Žao mi je što je tako postupio", poručio je Jandroković.