čestitka za dan neovisnosti

Jandroković: Jedini interes i odgovornost je stvaranje uvjeta za sigurnost građana

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 25.06.2020 11:12
  • Objavljeno 25.06.2020 u 11:12
Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao je građanima Dan neovisnosti te istaknuo da danas, kada imamo neovisnu hrvatsku državu, jedini interes i odgovornost treba biti daljnje osnaživanje svih demokratskih vrijednosti i stvaranje uvjeta za sigurnost građana

U čestitki je podsjetio na 25. lipnja 1991.

'Dana 25. lipnja 1991. godine Hrvatski sabor donio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Te dvije odluke predstavljale su ustavnopravni temelj za samostalnost i neovisnost Hrvatske o kojima se hrvatski narod plebiscitarno izjasnio na referendumu u svibnju iste godine.

Time su ostvarene težnje hrvatskog naroda o pravu na samobitnost i neovisnost u samostalnoj i suverenoj Hrvatskoj. Datum 25. lipnja 1991. ostat će trajno ispisan u hrvatskoj povijesti kao dan koji je konačno potvrdio višestoljetnu samosvijest hrvatskih ljudi o vlastitom identitetu i njihovu odlučnost da ga razvijaju u vlastitoj domovini', napisao je Jandroković.

Istaknuo je da su Domovinski rat i njegove vrijednosti temelj postojanja današnje Hrvatske.

'U obrani suvremene hrvatske državnosti, slobode i demokracije, mnogi hrvatski branitelji izgubili su svoje živote. Stoga su Domovinski rat i njegove vrijednosti temelj postojanja današnje Hrvatske, a naša obaveza je da ih čuvamo i ostavimo u nasljeđe budućim naraštajima', poručio je Jandroković.

'Danas kada imamo neovisnu hrvatsku državu', dodao je, 'naša odgovornost i jedini interes, posebno u ovom vremenu punom izazova, moraju biti daljnje osnaživanje svih demokratskih vrijednosti te stvaranje uvjeta za sigurnost naših građana, demografski opstanak, bolji životni standard, otpornije gospodarstvo te svekoliki boljitak hrvatskog društva'.

Na kraju čestitke, predsjednik Hrvatskog sabora svima je poželio sretan Dan neovisnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!