dugo se priča

Je li razbijena fama da HDZ ne pobjeđuje kada je izlaznost velika?

18.04.2024 u 13:31

Bionic
Reading

Gordan Jandroković, istaknuti čelnik HDZ-a, u izbornoj noći kazao je da je dobro da se konačno razbila i ta fama da HDZ ne pobjeđuje kad je izlaznost visoka. Isto je ponovio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak rekavši: 'Osjećaj je odličan, treća pobjeda zaredom, i to uvjerljiva, to nitko prije nas nije uspio! Jako smo zadovoljni, srušen je mit da visoka izlaznost ne odgovara HDZ-u'

Izlaznost na ove neobične izbore održane u srijedu, umjesto, kako je do sada bio uvriježeno, u nedjelju, bila je rekordno visoka, čak 62,30 posto. Možda bi se, barem zbog izlaznosti, trebalo razmisliti da se taj trend izbora sredinom tjedna nastavi u budućnosti.

'Drago mi je da je izlaznost bila visoka jer je nekakva fama da HDZ pobjeđuje kad je izlaznost niska - kada se malo pogleda povijest, 2007. godine izlaznost je bila 63 posto i isto velika pobjeda HDZ-a, a zadnji izbori bili su u atmosferi covida, ali eto, vraćamo se na te brojke kojima isto ostvarujemo odlične rezultate', poručio je Jandroković.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ante Srzić / tportal.hr

Politički analitičar i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Ivan Rimac kaže da je HDZ pobjednik u smislu da je dobio najviše mandata, ali ne na način da može samostalno i suvereno sastaviti većinu.

'Činjenica je da je izlaznost bila veća u vrijeme devedesetih, kada je HDZ dobivao i dvotrećinsku većinu, međutim nakon 2000-ih disperzija na više političkih opcija bila je očekivana jer smo u mirnodopskom razdoblju i širina različitih političkih pogleda je moguća. S obzirom na mobilizacijsku snagu u odnosu na vlastito biračko tijelo, uvijek se govorilo da je odaziv nekakav sumativni pristup u kojem prvo vidite je li barem 35 posto odaziv HDZ-a, a onda je sve preko toga pojavljivanje drugih političkih opcija koje nemaju mobilizacijski, pa i ucjenjivački potencijal koji HDZ ima prema svojim biračima', objasnio je Rimac.

U šaljivom tonu, Rimac je kazao da su pokazali da i bez operativnih sposobnosti Milijana Brkića mogu dobiti izbore.

'Bilo je prije Milijana Brkića drugih koji su imali takav zadatak, ali činjenica je da je izuzetno velika njihova snaga u doslovnom tjeranju svojih simpatizera, članova i ostalih da dovedu na izbore ne samo sebe, nego i članove obitelji, rodbinu i prijatelje', kazao je Rimac, dodavši da se tu ne prašta iskakanje iz tračnica jer se to smatra lošim ponašanjem člana HDZ-a prema njegovim obavezama.

  • +5
Slavlje u HDZ-u Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac