SLOŽENI PROJEKT

Jama Sovjak puna je opasnog otpada; početak sanacije planiran do kraja godine

02.02.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Do kraja godine planiran je početak oko 390 milijuna kuna vrijedne sanacije jame Sovjak u Viškovu kod Rijeke u kojoj je sada, procjenjuje se, oko 152 tisuće prostornih metara otpada, pa se ovaj projekt smatra jednim od najvećih i najsloženijih u zaštiti okoliša na području države

Jama Sovjak je prirodna krška vrtača koja je od 1949. korištena za nekontrolirano i nasumično odlaganje opasnog otpada.

Procijenjeno je da je u jamu do 1990-tih godina prošlog stoljeća odloženo oko 250 tisuća prostornih metara raznog otpada. Uglavnom se odlagao kiseli mulj kao otpadna tvar u proizvodnji maziva, motornih ulja i asfalta, potom otpadni asfalt iz koksare, otpadna ulja i pogonska ulja iz brodogradilišta, ostatci iz spremnika nafte i naftnih derivata i drugo.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić u srijedu je na konferenciji za novinare istaknuo složenost postupka pripreme projekta tijekom koje su ponuđena tri modela sanacije, a odabran je model sukladno ocjeni građana Viškova. Projekt je velik i složen, ne samo zbog visokih troškova, nego i zbog radova u neposrednoj blizini kuća mještana, rekao je.

Kukić je naglasio kako se od izvođača tražilo zadovoljenje najviših standarda zaštite okoliša i struke. "Sigurnost stanovništva nam je na prvom mjestu te će ih se stalno obavještavati o svim koracima sanacije", naveo je.

Trajno ukloniti prijetnje okolišu i mještanima

Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo, izrazila je zadovoljstvo što nakon mnogo godina počinje sanacija ove jame. "Projekt neće biti ni lak ni jednostavan, ali će se trajno ukloniti prijetnja okolišu i posljedice koje su stanovnici osjećali desetljećima", ustvrdila je.

I državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat kazao je kako je ovo jedan od ključnih trenutaka za stanovnike Viškova jer će se ukloniti negativan utjecaj i stvoriti nova zelena površina u vlasništvu općine.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je da je problem jame Sovjak rezultat neodgovornog ponašanja desetljećima. Cijena sanacije je visoka, ali ništa nije skuplje od zdravlja stanovništva, ustvrdio je župan.

Projekt sanacije predstavila je načelnica Sektora za EU fondove Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić, navodeći da je izvođač radova odabran na javnom natječaju zajednica ponuditelja koju čine GK Grupa iz Varaždina, slovenski EKOMO i IVICOM Consulting iz Zagreba.

Rok za dovršetak radova 54 mjeseci

Rok za dovršetak radova je 54 mjeseci, 85 posto investicije osigurano je iz EU fondova, a ostalo će pokriti Fond.

Iz jame će se odstraniti plutajući ugljikovodici iz najvišeg sloja te prevesti i spaliti izvan Hrvatske, a potom će se iskopati sloj mekog katrana te također spaliti izvan Hrvatske.

Usporedo s tim crpit će se otpadne vode, pročišćavat će se i filtrirati kroz posebne filtere. Donji sloj skrutnutog katrana ostavit će se u jami koja će se zatrpati kamenim inertnim materijalom te površinskim brtvenim slojem sa sustavom odvodnje oborinskih voda.

Slijedi projektiranje i ishođenje građevinskih dozvola te hidrogeološki istražni radovi, a početak same sanacije se planira do kraja 2022. godine.