žestoke reakcije

Hrvatski europarlamentarci i slovenski premijer osuli paljbu po Tajaniju, pučani zasad šute

11.02.2019 u 15:16

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani govoreći o fojbama spomenuo 'talijansku Istru' i 'talijansku Dalmaciju', stigle su žestoke reakcije

Među onima koji su osudili Tajanijevu izjavu bio je i IDS-ov eurozastupnik Ivan Jakovčić. 'Predsjednik Tajani očito je ovu svetu ceremoniju nepotrebno odlučio iskoristiti u predizborne svrhe. Njegova je izjava potpuno neprimjerena funkciji predsjednika EP-a. Apsolutno sam za to da se svakoj nevinoj žrtvi progona bilo kojeg režima uvijek izrazi pijetet. Upravo zato, želim istaknuti nakaradnost ovakvog načina iskorištavanja nevinih žrtvi u predizbornoj kampanji. Tako se otvaraju stare rane, kod najosjetljivijih pripadnika društva. Od danas gospodin Tajani više nema moje povjerenje kao predsjednik Europskog parlamenta!', poručio je u priopćenju Jakovčić, koji će od Tajanija tražiti i očitovanje.

Oglasila se i europarlamentarka Ruža Tomašić. 'Najoštrije osuđujem govor Tajanija u kojemu pozdravlja "talijansku Istru i Dalmaciju". Te dvije hrvatske regije dobro znaju što je talijanski teror. Ovom prilikom upoznat ću kolege sa strahotama koje su Hrvati Istre i Dalmacije proživljavali pod talijanskom vlašću', napisala je Tomašić na Twitteru.

Najavila je i prosvjedno pismo, a ponašanje predsjednika EP-a ocijenila je nedopustivim uz napomenu: 'Neće to proći tek tako.'

Osude su stigle i iz SDP-a. 'Ovo je najgori oblik povijesnog revizionizma od strane jednog tako visoko pozicioniranog političara. Skandalozno i sramotno. Ideja da su Istra i Dalmacija dijelovi Italije bila je ideja fašizma. Moderna Hrvatska je nastala na tekovinama antifašizma i borbi protiv fašizma', poručio je SDP-ov predsjednik Davor Bernardić.

'Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP - European People's Party kojem pripada i HDZ - Hrvatska demokratska zajednica neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti', napisao je pak Tonino Picula na Facebooku.

Pridružila se i stranačka kolegica Biljana Borzan. 'Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma', napisala je Borzan.

Poslala je prijedlog pisma hrvatskim kolegama iz Europskog parlamenta 'kojim bi trebali reagirati na revizionističke izjave predsjednika Tajanija.' 'Moramo jednim glasom reagirati protiv napada na teritorijalnu cjelovitost RH i povijesne falsifikate!', napisala je.

'Dobro se sjeća narod Istre i Dalmacije kakav je bio talijanski teror. Razumijem da narod komemorira svoje mrtve, ali govoriti o talijanskoj Istri i Dalmaciji predstavlja relikt jednog drugog vremena', napisala je na Twitteru HDZ-ova eurozastupnica Dubravka Šuica.

'Shvaćam da je Antonio Tajani u predizbornoj kampanji, no talijanska manjina u Hrvatskoj ima svog predstavnika u Saboru koji konstruktivno pridonosi hrvatskoj demokraciji. Posebno me zabrinjava što koristi službeni profil predsjednika Europskog parlamenta za iznošenje privatnih stavova', dodala je.

Reagirao je šak i slovenski premijer Marjan Šarec. 'U subotu sam govorio o želji nekih da promijene slovensku povijest. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je povijesni revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovesnske nacije', komentirao je Šarec.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Antonio Tajani

Na izjave predsjednika Europskog parlementa Antonija Tajanija reagirao je i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

'Gledajte, hrvatski narod jako dobro zna povijest. Ne daj nam Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o hrvatskom narodu u Dalmaciji i Istri', rekao je, prenosi N1, oštro Brkić.

'Što se tiče poruke, poručio bih mu da te ideje prodaje negdje drugo. U Hrvatskoj te ideje neće proći. Ovo je hrvatska država, stvorena je u Domovinskom ratu, za nju je puno krvi palo. Hrvatski branitelji i narod to neće dozvoliti, ako mu to prolazi neka to prodaje u Europskom parlementu, Hrvatskoj neće', poručio je Milijan Brkić.

  • +5
Antonio Tajani Izvor: Profimedia / Autor: N.N.