SKINUO RUKAVICE

Jakovčić progovorio o političkom bludu i 'trećem putu'

20.09.2013 u 14:27

Bionic
Reading

'Upravo liberalna alternativa, koju neki nazivaju 'treći put', a neki je nazivaju 'novi put', u Hrvatskoj ima veliku šansu kada gledamo sadašnje stanje i raspoloženje građana prema vlasti, a pogotovo kada gledamo što je alternativa sadašnjoj vlasti. I u tom kontekstu mislim da je odgovornost IDS-a, HNS-a i HSLS-a iznimno velika', kazao je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić na međunarodnoj konferenciji EU liberala, u organizaciji IDS-a četvrti put održanoj u Poreču, no prvi put u europskoj Hrvatskoj

Podsjetio je da je 90-ih godina HSLS bio najjača opozicijska stranka, istaknuvši kako 'to pokazuje da biračko tijelo u Hrvatskoj može nagraditi liberalne političke opcije', istakavši 'ali mi moramo biti dovoljno svjesni, dovoljno snažni pokazati međusobno solidarnost te pokazati da u troje, i možda još s nekim, možemo napraviti treći put, novi put u Hrvatskoj'.

'Hrvatskoj treba taj novi put. Ako nećemo biti ključna, najjača politička opcija, onda moramo biti moderatori razvoja, jer se pokazalo da u ovim konstelacijama niti SDP niti HDZ ne znaju voditi ovu državu kako treba i ne vode je naprijed, nego je vode često u konflikte', ustvrdio je Jakovčić, ocijenivši da je 'taj zadnji konflikt koji imamo s EU-om zaista nepotreban i štetan za zemlju', pri čemu je izrazio i iskreno žaljenje što se u tako kratkom vremenu, u samo nekoliko mjeseci članstva u EU, već ušlo u njega.

Istaknuo je da u Hrvatskoj nema regionalizma. Kako veli, ima regionalnih stranaka, ima želje za regionalističkom politikom, ali se ona ne provodi.

'Hrvatska je nakon Grčke najcentraliziranija država EU-a. Niti SDP niti HDZ nikad neće pristati na ono što IDS želi. Potpisati hoće, Plan 21 će se složiti, ali se neće realizirati', kazao je Jakovčić, ustvrdivši da su SDP i HDZ isti po pitanju decentralizacije i regionalizma.

'Za vrijeme HDZ-a dogodila se samo jedna decentralizacija, a to je kada je jedna ministrica odlučila ovlasti za lokacijske i građevinske dozvole dati županijama jer je država bila nesposobna izdavati lokacijske i građevinske dozvole', napomenuo je predsjednik IDS-a, dodajući i da je sadašnja vlast nesposobna staviti u funkciju državne resurse koje ima u Istarskoj županiji te da je Istra najbolja u onome gdje državu nije trebalo ništa pitati, pa tako danas ima najbolja maslinova ulja na svijetu, izvrsna vina i najbolje kulturne projekte u Hrvatskoj.

'Ovu državu nećemo natjerati da nam da više novca, ali moramo je natjerati da stavi u funkciju gospodarskog razvoja ono što ovdje ima', kazao je Jakovčić, zaključivši da bi Istra, kad bi se državna imovina stavila u funkciju, mogla vrlo brzo doći do stope nezaposlenosti od oko pet posto.

'Zašto se to ne čini? Nevjerojatno je da mi sami sebi ne želimo pomoći. U Istri imamo izuzetne mogućnosti velikih ulaganja, ali država jednostavno ne želi pomoći i to nije korektno, nije fer, to je jednostavno politički blud', rekao je 'bez rukavica' Jakovčić, požalivši se na Kosoričinu, ali i na Milanovićevu vladu okupljenim liberalima u Istarskoj sabornici.

Zasluga IDS-a je to što su načelo subsidijarnosti, regionalna autonomija i ogromne ovlasti koje su Ustavom predviđene ušle u Ustav, no, kaže Jakovčić, Ustav je u tom smislu 'mrtvo slovo na papiru' jer 'ni HDZ ni SDP to neće nikad napraviti'.