VIDI SE U BRUXELLESU

Jakovčić optimističan unatoč lošim anketama

04.04.2013 u 17:08

Bionic
Reading

Nakon što je s kandidatima prošao gotovo pola Hrvatske, nositelj nezavisne liste Europa za sve Ivan Jakovčić veli kako, kao jedina nezavisna lista, svaki dan dobivaju sve više simpatija

'Za razliku od SDP-a i HDZ-a, koji imaju odlične kandidate koji će se baviti visokom politikom, mi ćemo se baviti manjim, konkretnim temama, kao što su problemi ribara, zaštita okoliša, razvoj održivog turizma i poljoprivreda pa sve do prošeka. Ljudima polako postaje jasno da ne mogu samo SDP i HDZ sa svojim koalicijama predstavljati Hrvatsku u EU parlamentu', kazao je na današnjem druženju s medijima u Puli Ivan Jakovčić.

Naime, Jakovčić je uvjeren da će ući u EU parlament, unatoč nedavnoj 'prognozi' TV Nove da nezavisna lista Europa za sve s 2,2 posto glasova anketiranih birača ne prelazi izborni prag.

'To je jedna od najprofesionalnije odrađenih anketa, ali i ona ima nekih nedostataka. Anketa je rađena pod pretpostavkom da će na EU-izbore izaći oko 65 posto birača što je, poučeni dosadašnjim iskustvom, gotovo nemoguće. Teritorijalna pokrivenost i zastupljenost anketiranih bila je s drugih krajeva Hrvatske, a najmanje iz Istre gdje je bilo svega pet posto ispitanika, a naša lista je ipak koncentrirana na Istru i susjednu Primorsko-goransku županiju', kazao je Jakovčić.

'Istra i Rijeka mogu dati pola zastupničkog mandata, a ostatak glasova ćemo dobiti u drugim dijelovima Hrvatske', kazao je Jakovčić, istaknuvši kako smatra da ova lista, koja predstavlja liberalnu demokraciju, ima perspektive te da će birači prepoznati kandidate s liste kao jedne od stručnijih ljudi, sposobnih zastupati interese Hrvatske u EU.

'Izvjesno je da ću postati Europarlamentarac jedino ako za našu listu glasaju svi koji su me podržali unazad četiri godine kada sam po drugi put postao istarskim županom', poručio je.