najjača politička snaga

Bugarski savez desnog centra pobijedio na EU izborima

13.06.2024 u 23:26

Bionic
Reading

Bugarska prozapadna koalicija desnog centra Gerb-SDS uvjerljivo je pobijedila na europskim izborima, prema službenim rezultatima koje je Središnje izborno povjerenstvo (ZIK) objavilo u četvrtak

Savez na čelu s bivšim premijerom Bojkom Borisovim osvojio je 23,55 posto glasova u nedjelju, što ga čini najjačom političkom snagom u zemlji.

Rezultati znače da savez Gerb-SDS, koji je bio dio bugarske vlade do ožujka, može poslati pet zastupnika u Europsku pučku stranku (EPP) u Europskom parlamentu.

Trećeplasirani liberalno-konzervativni savez PP-DB, koji je do ožujka bio dio vlade s Gerb-SDS-om, osvojio je tri mjesta, s 14,45 posto glasova i mogao bi poslati jednog zastupnika u Europski parlament u skupinu EPP-a u Bruxellesu. Isprva nije bilo jasno kojoj će skupini pripadati dva zastupnika PP-a u Europskom parlamentu.

Pokret za prava i slobode (DPS), koji tradicionalno predstavlja tursku manjinu u Bugarskoj, neočekivano je zauzeo drugo mjesto s 14,66 posto glasova i može poslati tri zastupnika u Europski parlament.

Proruska, euroskeptična stranka Preporod osvojila je 13,98 posto i također će poslati tri zastupnika u Europski parlament.

Socijalisti (BSP), koji su dio Progresivnog saveza socijaldemokrata, osvojili su dva mjesta u Europskom parlamentu sa 7,01 posto, prema podacima ZIK-a.

Populistički ITN (Ima takav narod) osvojio je samo jedno mjesto u Europskom parlamentu sa 6,04 posto glasova.

Poput Preporoda i PP-a, ITN još nije dio nijedne političke skupine u Europskom parlamentu i prvi put ulazi u tu instituciju.

Bugarska ukupno ima 17 od 720 mjesta u Europskom parlamentu. Bugari su bili među brojnim Europljanima koji su glasali u nedjelju.

Ukupno je oko 360 milijuna ljudi u 27 država članica EU-a imalo pravo glasati za 720 zastupnika tijekom četiri dana.