otvoreno

Komunikolog Sedak: Bartuličin dolazak Ferrarijem je zanimljiva provokacija

11.06.2024 u 23:41

Bionic
Reading

Politolog Pero Maldini gostujući u Otvorenom rekao je kako nije bilo za očekivati da će biti veliki izlazak na Europske izbore. Smatra kako se najviše promovirala priča o tome koliko zastupnici imaju plaću

Politolog Pero Maldini gostujući u emisiji HRT-a Otvoreno rekao je kako je kampanja za izbore za Europski parlament bila blijeda što je bilo i za očekivati nakon kampanje za parlamentarne izbore u Hrvatskoj koja je bila burna i koja je izazvala motiviranost birača.

Istaknuo je kako je kampanja za izbore za Europski parlament bila nedovoljno vezana za europske politike. Smatra kako su mediji najviše promovirali priču o tome koliko zastupnici imaju plaću.

Ankica Mamić, komunikacijska stručnjakinja, smatra kako je priča o plaćama dio problema koji je odbio građane da izađu na izbore. Smatra kako kroz proteklih pet godina hrvatski građani nisu percipirali što hrvatski zastupnici rade u Europskom parlamentu.

'Jedino što je bilo u medijskom prostoru dostupno općoj javnosti je Nutella koja je i polučila 83 tisuće preferencijalnih glasova gospođi Borzan. Nažalost, ostali naši europarlamentarni zastupnici, alocirane budžete upravo za tu svrhu nisu dobro koristili', rekla je.

Istaknula je kako je drugi dio problema i uloga hrvatske vlade. Smatra kako je jako važno građane educirati što hrvatski eurozastupnici u Bruxellesu rade.

'Hrvatski građani nisu svjesni da, osim kvalitete Nutelle i odluke koje se izravno vide na hrvatskom budžetu, na ključnim politikama, su zapravo politike koje se donose u Bruxellesu pa se tako i izglasavaju u Europskom parlamentu', istaknula je.

Kristijan Sedak, komunikolog, Hrvatsko katoličko sveučilište rekao je kako je parlamentarna kampanja dovela do iscrpljenosti političkih stranaka, dužnosnika, volontera, i ne samo u fizičkom smislu nego i kreativnom i financijskom.

Osvrnuli se i na slučaj Stephena Nikola Bartulice. Mamić smatra kako je dolaskom u Ferrariju poslao poruku onima koji su ga, po njegovom mišljenju, neopravdano napadali. Istaknula je i kako najnovije informacije oko vlasnika Ferrarija nisu dobre, te da bi mogle naškoditi i Domovinskom pokretu.

Sedak je rekao da se Domovinski pokret već na neki način ogradio od Bartulice zbog afera.

'Meni se crveni Ferrari čini kao zanimljiva provokacija i to uspjela koja je izazvala polemiku, u kojoj je podijelila javnost, koja je na koncu postala viralna. Tako da je skrenula i pozornost s nekih drugih stvari da se manje priča o detaljima', rekao je Sedak.