fimi media

Jadranka Kosor o Sanaderu: Bilo je to mučno razdoblje, presuda potvrđuje da političkog progona nije bilo

13.10.2021 u 23:16

Bionic
Reading

Bivša premijerka, suradnica Ive Sanader i njegova nasljednica komentirala je presudu u aferi Fimi Media. U srijedu je potvrđena presuda HDZ-u te će stranka morati platiti 14,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru i bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

A bivša premijerka Jadranka Kosor koja je i svjedočila na suđenju za Fimi Mediju danas za RTL Direkt je izjavila da je to bilo iznimno mučno razdoblje u kojem je često bila optuživana za politički progon.

'Za mene prvenstveno ova današnja presuda potvrđuje da političkog progona nije bilo i da sam ja kao čelnica stranke i vlade zajedno s kolegama samo omogučila da institucija za kaznen progon rade svoj posao', kazala je Kosor. Dodaje i da će presuda prošlosti imati itekako utjecaja i u sadašnjosti.

"Ova presuda, ovaj događaj zapravo stavlja dodatan teret na HDZ da visoko visoko diže te ljestvice osjetljivosti na svaku vrstu korupcije. Bit će vrlo neugodno objašnjavati i kolegama u Europskoj pučkoj stranci što se zapravo dogodilo, upravo zbog činjenice da je HDZ na vlasti i da je na vlasti bio 2011.", kazala je Kosor.

  • +7
Plenković o Fimi Mediji Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

U aferi Fimi Media Sanadera i ostale teretilo se da su preko tvrtke Fimi medije izvlačili novac iz državnih poduzeća te da su tim novcem financirani privatni troškovi bivšeg premijera te crni fondovi HDZ-a.

Prvo suđenje počelo je u travnju 2012., a u ožujku 2013. donesena je nepravomoćna presuda kojom su osim Sanadera i HDZ-a i ostali optuženici bili osuđeni.

No tu je presudu u srpnju 2015. ukinuo Vrhovni sud smatrajući da su Sanaderu povrijeđena prava. Pa je počelo novo suđenje, prošle godine opet su nepravomoćno osuđeni i danas je to potvrđeno i pramomoćno. Ukupno je saslušano je gotovo 150 svjedoka Sanader je trenutačno na izdržavanju šestogodišnje zatvorske kazne zbog afere Planinska, no zbog narušena zdravlja vrijeme više provodi po bolnicama i rehabilitacijama nego u Remetincu.