presuda sadanderu i hdz-u

Raspudić o Fimi Mediji: Današnji dan je simbolički početak druge republike

13.10.2021 u 19:21

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić komentirao je presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi Media. Podsjetimo, Vrhovni sud u srijedu je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 14,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora

'Ovo je politički vrlo težak udarac HDZ-u, čak bih rekao da je današnji dan simbolički početak druge republike. Uzveši obzir što se dogodilo u SDP-u, kako su se raskolili i ovu današnju presudu HDZ-u, smatram da se sada konačno otvara polje za drugačiju političku igru', kazao je Raspudić za N1.

Što ako predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kaže da nema veze s tadašnjim događajima u HDZ-u?

'Itkekao će sebi pripisivati simbolički kapital predsjednika Tuđmana i činjenice da je HDZ bio vodeća stranka u državi i formirao vlast kad je izborena neovisnost, a nikakve veze nemaju s onim što se dogodilo 10 ili 15 godina poslije toga. To je smiješno', ističe Raspudić.

Raspudić je komentirao i izbor predsjednika Vrhovnog suda, ističući da će Dobronić imati podršku Mosta.

'Kako je na kraju došlo do toga da će ga i vladajuća većina prihvatiti, ne znam. Pretpostavljam da se možda radilo o nekim europskim pritiscima na Plenkovića da ne može jedna tako važna insititucija toliko dugo ostati upražnjena. politički gledano taj score sraza Plenkovića i Milanovića, u ovom slučaju je to Plenkovićev poraz', kazao je.

Smatra da su bez valjanih razloga odbijali kandidatkinju koju je već jednom predložio predsjednik, a i nekim parakanalima je isticali svoje kandidate, što je skandalozno.

'Nije predsjednik Vlade taj koji kandidira, Predsjednik predlaže a Sabor odabire', podsjetio je.