novo istraživanje

Jačina simptoma može ovisiti o količini koronavirusa kojom ste se zarazili, tvrde britanski znanstvenici

01.04.2020 u 10:18

Bionic
Reading

Britanski istraživači došli su do zaključka koji kaže: uzdržavanje od socijalnih kontakata i izbjegavanje zaraženih utječe na količinu virusa kojima biste se mogli zaraziti, što pak može imati utjecaja na simptome bolesti

Upravo tako, otvorite li vrata svog tijela virusima oni će se useliti u vaše tijelo, a jačina bolesti mogla bi odgovarati količini virusa kojim ste zaraženi. Previše virusa u tijelu znači povećani rizik za imunološki sustav.

Dakle, udisanje zraka koji je iskašljao neki bolesnik vodi jačim simptomima bolesti nego dodirivanje kvake koju je dodirivao, kažu stručnjaci.

Manja količina unesenog virusa imunološkom sustavu daje više vremena da se uhvati u koštac s infekcijom prije no što virus pobijedi, a simptomi postanu očiti.

'Ishod infekcije, bilo da je riječ o teškoj bolesti ili laganoj prehladi, ponekad se može odrediti po tome koliko je virusa ušlo u vaše tijelo i započelo infekciju', tvrdi profesorica Wendy Barclay, epidemiolog s londonskog Imperial Collegea. 'Ključ je u veličini armija na suprotnim stranama bojišnice. Imunološki sustav teško će odbiti napad jako velike vojske virusa.'

Da suočavanje s velikom količinom virusa preopterećuje sustav, smatra i dr. Michael Skinner, također s Imperial Collegea.

'Moramo se čuvati situacija u kojima bismo mogli odjednom udahnuti velike količine virusa, upozorava on. Dakako, ne treba paničariti jer u situaciju da se odjednom zaraze velikom količinom virusa, uglavnom udisanjem, najčešće ipak dolaze liječnici koji najčešće i najviše dolazi u bliski kontakt s oboljelima.

Zbog neposrednog kontakta s oboljelima najugroženije je medicinsko osoblje, ali i svećenici, naročito oni starije dobi; u Italiji je od posljedica zaraze umrlo već 66 liječnika, u Velikoj Britaniji najmanje dvoje, piše Daily Mail.

Izlaganje velikoj količini virusa može izazvati snažne upale, ali i citoksinsku oluju u organizmu. Takva stanja pak vode zatajenju rada bubrega i pluća, a lako se razvije i sepsa, upozorava dr. Skinner.

Znanstveni rad, objavljen nedavno u britanskom medicinskom časopisu The Lancet, ukazuje povezanost velikog virusnog opterećenja i težih simptoma. Studija je urađena proučavanjem podataka 76 oboljelih iz kineskog Nanchanga. Kineski su stručnjaci tada uočili da je prosječno virusno opterećenje u teškim slučajevima bilo 60 puta veće nego u blagim slučajevima zaraze. A to sugerira da veće opterećenje može biti povezano s teškim kliničkim ishodima.

Da studije pokazuju kako veće opterećenje virusima pogoršava simptome, slažu se i znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu, no kažu kako još ne postoje čvrsti dokazi. Saznanja su, kažu, manjkava baš kao što je bila manjkava i kvaliteta mnogih dosadašnjih studija o širenju koronavirusa.

A dok se ne sazna nešto više, britanski liječnici preporučuju ono što već tjednima preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija i naš Nacionalni stožer civilne zaštite: izbjegavajte socijalne kontakte, održavajte razmak i ostanite doma.