MONSTRUM BREIVIK PRIZNAO POKOLJ

'Ja sam templar i vojni zapovjednik pokreta otpora'

14.11.2011 u 16:38

Bionic
Reading

U prvome javnom pojavljivanju pred sudom od 22. srpnja kada je u Norveškoj ubio 77 osoba, protumuslimanski militant Anders Behring Breivik priznao je u ponedjeljak da je počinio pokolj, ali je odbacio krivnju

Brieivik je osporio i nadležnost suda da arbitrira u njegovu slučaju. 'Ja sam vojni zapovjednik u norveškom pokretu otpora i pripadnik Norveških vitezova templara', rekao je.

Nadležnost suda odbacujem 'jer su vam mandat povjerile organizacije koje podržavaju ideologiju mržnje i podržavaju multikulturalizam', rekao je u sudnici u kojoj su ga prvi put uživo vidjele i obitelji žrtava.

'Priznajem djela, ali ne i krivnju' rekao je Breivik kojemu je sudac odbio zahtjev da se obrati preživjelima i rodbini žrtava. Skupina prosvjednika nosila je u sudnici transparent 'Ne dajte govornicu fašistima'.

Većina žrtava bili su tinejdžeri ili dvadesetgodišnjaci okupljeni u ljetnom kampu mladeži vladajuće Radničke stranke na otoku Utoeya. Breivik je tim udarom želio nanijeti udarac vladi i vladajućoj stranci jer ih drži odgovornima za promicanje politike useljavanja.

Njegov ubilački pohod u Norveškoj, bogatoj naftom i poznatoj po otvorenom društvu, miru i relativnom blagostanju, potaknuo je oštru javnu raspravu o imigraciji, sigurnosti i pravnome sustavu koji se dosad nije suočio s tako dramatičnim događajima.

U manifestu postavljenom na internet prije napada Breivik je napisao da će njegovo uhićenje 'označiti početak doba propagande' za njegovu operaciju kako bi zapalio rat kojim će se Europa obraniti od navodnog muslimanskog preuzimanja.

Od uhićenja 22. srpnja je Breivik u samici i nema pravo na posjete, pisma niti pristup novinama i televiziji. U ponedjeljak je sudac odbacio zahtjev da mu se te mjere ublaže.

Suđenje počinje 16. travnja 2012.

Breiviku treba početi 16. travnja 2012., priopćio je u ponedjeljak sud u Oslu. No prije suđenja, sposobnost za suđenje Behringa Breivika (32) moraju ocijeniti dva stručnjaka psihijatra koji do 30. studenoga trebaju predati svoja izvješća.

Trenutačno se procjenjuje da će sudski postupak trajati desetak tjedana, rekao je na tiskovnoj konferenciji Geir Engebretsen, tajnik suda u Oslu, dodavši da su datumi određeni u dogovoru s obranom i tužiteljstvom.

Breivik koji kaže da se bori protiv 'muslimanske najezde' i multikulturalizma u Europi, priznao je da je počinio bombaški napad na sjedište norveške vlade a zatim i pokolj na otoku Utoeyji, pokraj Osla, gdje je bio ljetni kamp mladeži vladajuće Radničke stranke.