IGROKAZ PRED TUŽITELJSTVOM

'Ja sam general Mladić, želim znati tko ste vi?'

ratko mladić starac danas politika

ratko mladić starac danas politika

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

'Ja sam general Ratko Mladić, želim znati tko ste vi, ljudi', ponavljao je bivši general Vojske Republike Srpske u hangaru zračne luke želeći na taj način da sebi i procesu izručenja dati na značaju. Tajništvo Haškog suda imenovalo je srbijanskog odvjetnika Aleksandra Aleksića za pravnog zastupnika Ratka Mladića na prvom pojavljivanju pred sudskim vijećem u petak, kada će se Mladić izjasniti o optužnici koja ga tereti za genocid i najteže ratne zločine, objavio je u četvrtak Haški sud

U odluci koju je potpisao zamjenik sudskog tajnika Ken Roberts kaže se da će Aleksić zastupati Mladića na prvom pojavljivanju pred sudskim vijećem u petak i u drugim situacijama sve dok se ne imenuje stalni odvjetnik.

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pojavit će se u petak prije podne u sudnici Haškog suda kako bi se izjasnio osjeća li se krivim po točkama optužnice koje mu se stavljaju na teret.

Mladić je uhićen 26. svibnja nakon 16 godina bijega, a u utorak navečer izručen je i smješten u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Protiv Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, prva haška optužnica podignuta je 25. srpnja 1995. godine za zločine u BiH, a nakon toga i za genocid u Srebrenici.

Tužiteljstvo Haškog suda Mladiću stavlja na teret da je zajedno s Radovanom Karadžićem bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s teritorija BiH za koje su bosanski Srbi tvrdili da je njihov.

Hrvatsko je pravosuđe provelo više postupaka za ratne zločine protiv Mladića koji je u vrijeme rata u Hrvatskoj bio načelnik štaba 9. korpusa JNA u Kninu. Županijski sud u Šibeniku osudio ga je na 20 godina zbog napada na Kijevo 1991. godine, a teretilo ga se i za napade na civilne ciljeve na priobalnim područjima uključujući općine Šibenik i Zadar te raketiranje Požege s područja BiH, kao i za zapovijed za rušenje brane i hidroelektrane Peruča.

Kako prenosi Jutarnji list, po dolasku na zračnu luku u Rotterdamu, gdje su ga dočekali predstavnici Suda, među kojima i liječnik, konzul Srbije u Haagu Marko Brkić i veleposlanica BiH u Nizozemskoj Miranda Sidran-Kamišalić, Mladić je često isticao da je on general.

'Ja sam general Ratko Mladić, želim znati tko ste vi, ljudi', ponavljao je bivši general Vojske Republike Srpske u hangaru zračne luke želeći na taj način da sebi i procesu izručenja dati na značaju.

Novosti navode da je na sebi imao maslinastozeleno odijelo, košulju i nekoliko brojeva veće hlače koje je držao izlizani kožni remen. I službene je posjete suca, tužitelja te odvjetnika obavljao u uniformi. Na glavi je stalno nosio kapu koju bi maknuo samo u znak poštovanja kada bi netko ušao u prostoriju. Često je navodio da je on general i da 'može bez kape pred ljude'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi