PROTIVLJENJE SRBIJE

Izvršno vijeće UNESCO-a preporučilo pristup Kosova organizaciji

21.10.2015 u 22:15

Bionic
Reading

Izvršno vijeće Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) je u srijedu u Parizu, na Općoj konferenciji preporučilo prihvaćanje kandidature Kosova, čemu se Srbija protivi

Ta preporuka je prihvaćena s 27 glasova za,14 protiv i 14 suzdržanih. Opća konferencija se treba održati sljedećeg mjeseca.

U kolovozu na sastanku vijeća UN-a u New Yorku, srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je ocijenio da Kosovo, koje je jednostrano proglasilo neovisnost od Srbije 2008., nema tražene pretpostavke za pristup UN-ovoj agenciji, optužujući Prištinu da ne štiti srpske crkve i manastire od napada.

Kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci je optužio Srbiju da pokušava izolirati Kosovare sprečavajući Kosovo da postane članicom UNESCO-a kako bi zemlja mogla iskoristiti mogućnosti u obrazovanju, znanosti i kulturi.

Dva glavna pravoslavna manastira Kosova, u Peći i Dečanima nalaze se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine i Beograd tvrdoglavo odbija dopustiti ulazak Prištine i organizaciju Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, što bi joj o mogućilo preuzimanje odgovornosti za te manastire i obilježilo bi etapu prema pristupu Kosova UN-u, čemu se Beograd protivi.

Rat između Kosova i Srbije je trajao 1998. i 1999. Kosovo ima 1,8 milijun stanovnika, većima albanskog podrijetla. Zemlju je priznalo više od 100 zemalja, među kojima Sjedinjene Države i većina članica Europske unije.