budućnost turizma u metropoli

Izvaljao sam se na zagrebačkoj plaži na Zrinjevcu i skužio bit fontana

09.07.2017 u 14:37

Bionic
Reading

Zagreb? Jako dobro! Zborni zaključak random ležača po Zrinjevcu koji ovih dana imaju i sitni šljunak i ležaljke i koktele i mrežu za pravljenje hlada. Zagrebačka plaža sklepana oko fontane na Zrinjevcu ide pod nazivom More knjiga. Izvrsno pogođen naziv. More nitko ne guta ako baš ne mora. Baš kao i knjige poslagane uz ležaljke. Ali to uopće nije tema...

Sjećam se kada sam živio u Parizu pred par godina, 'Paris plages' su bile najnoviji eksperiment urbanog turizma. Dofurali su Francuzi ogromne palme u teglama, na tone pijeska i bambusa, suncobrani poredani uz Seinu ili kanal Saint Martin, i sve skupa prozvali 'Pariške plaže', na smijeh i grohot Parižana. U međuvremenu, koncept se zalijepio za javnu svijest i sada je ljeto u Parizu nezamislivo bez odbojke na pijesku na parsto metara od Louvrea.

Zagreb se sjetio istog oko deset godina kasnije - što je sasvim u skladu s vremenskom rupom koja počinje negdje na Bregani - i sve to radi daleko skromnije. Na Zrinjevcu se već treću godinu zaredom, ako se ne varam, organizira plažni ugođaj i ako je na prvu izgledao smiješno i plastično, sada mi se čini kao nevjerojatno bolja alternativa sjedenju po pregrijanim bircevima na Cvjetnom trgu ili u Tkalči. Naši su oduševljeni, stranci još više. Grkinja je posjela s frendicom tik do fontane i govori mi kako je fenomenalna. Hladi zrak, osvježava... još da okolne kućice nude nešto za pojesti osim palačinki, bilo bi savršeno.

Nedaleko od nje dva momka iz Kalifornije. Pomislim kako će im zrinjevački pokušaj plaže izgledati u najbolju ruku već viđenim. Nema šanse. Tipovi prvi put vide plažnu instalaciju u središtu nekog grada: 'U Kaliforniji će po parkovima eventualno biti koncerti, a to je sasvim druga priča. Tamo bi sve ovo bilo puno više komercijalizirano. Ovdje se možeš opustiti uz laganu mjuzu. Sjajno. Općenito je Zagreb idealan grad. Niti prevelik, niti premalen, bez previše turista. Mogao bih ovdje živjeti. To su gradovi budućnosti.'

Nisam baš ziher koliko su dečki upućeni u sve aspekte života u Hrvata, što je očito nevjerojatna prednost. 'Zrinjevac na moru' pobrao je komplimente i od Nizozemca sa slanom palačinkom, od dvije Njemice koje su prvi put u Zagrebu, ali i od domaćih, od kojih većina ganja svoje klince između ležaljki. Dvije solo cure odavde imaju svoju varijantu dojmova: 'Urbano je, nije seljačija i mislim da bi ovako nešto trebalo napokon istjerati ljude iz stanova. Zašto se više po medijima ne govori o ovakvim događajima? Mada... Bolje mi je da previše ljudi ne zna za ovo jer ne bi valjalo da je prenapučeno.'

  • +13
More knjiga na Zrinjevcu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Na drugoj strani, skucane na dekicama, dvije frendice iz Slavonije i Bosne možda bi promijenile mjuzu. Jednoj od njih fali više tekstova i vokala u houseu koji sporovozno izbija iz zvučnika. Zezamo se da bismo mogli odraditi slavonsko kolo oko fontane i zamijeniti elektroniku cajkama negdje iza deset navečer. I opet se vraćamo na fontane, s kojima su cure u savršenom suglasju. Pomislim kako je to možda idealna budućnost zagrebačkog ljetnog turizma. Oko svake fontane organizirati plažu, dofurati suncobrane i koktele i neka se klinci praćakaju s plastičnim patkicama i brodićima. Uostalom, roditelji to već masovno rade s Bandićevim fontanama kod NSK.

A Zrinjevac... Zrinjevac je ovo ljeto eksplodirao od događanja. Još mi jedino nije jasno zašto se ne upogone sve četiri parcele, nego je sve konstantno zbijeno na onu najbliže Trgu. Pa onda imaš činjenicu da će zagrebačka plaža u organizaciji Školske knjige trajati svega tjedan dana jer dolaze drugi programi.

Zagreb se definitivno probudio, ali još uvijek sve radi sramežljivo i uštogljeno. Nakon 23 sata 90 posto turističke ponude grada, evenata, programa i inih ispostava zabave šaptom pada. Mladeži iz Njemačke ili Kalifornije to je savršeno neshvatljivo. Pokušavao sam im objasniti da je Zagreb fin, odmjeren, čist, radišan i obiteljski mali grad. Tu ti se stvarno ništa ne može dogoditi. Ni dobro, ni loše. Toliko je siguran.

Ne zavaravam se. Treba doći iz Kalifornije pa će ti sve to zvučati kao idealan grad budućnosti.

Svaka čast na plaži!