UNICEF UPOZORAVA

'Izraelski zatvorski sustav zlostavlja djecu'

06.03.2013 u 15:54

Bionic
Reading

Zlostavljanje palestinskih malodobnika u izraelskim vojnim zatvorima rašireno je sustavno i institucionalizirano, objavila je u srijedu UN-ova zaklada za djecu (UNICEF) u izvješću od 22 stranice sastavljenom na temelju dokaza o okrutnom, nehumanom i ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju

'Loše postupanje prema palestinskoj djeci u izraelskom vojnom kaznenom sustavu čini se rašireno, sustavno i institucionalizriano', zaključuje izvješće od 22 stranice koje sadrži 38 preporuka za poboljšanje zaštite djece u zatvorima.

Tijekom prošlog desetljeća izraelske snage uhitile su, ispitale i sudski gonile 7.000 palestinske djece od 12 do 17 godina, većinom dječake, što je 'prosječno dvoje djece na dan', piše u tekstu.

'Ni u jednoj drugoj zemlji ne sudi se maloljetnicima sustavno na vojnim sudovima koji, po definiciji, ne ispunjavaju potrebna jamstva za poštivanje njihovih prava', dodaje se.

Većinom su djeca uhićena jer su kamenjem gađala vojsku kršeći članak 212 Vojne naredbe 1651. Iako je maksimalna zapriječena kazna za djecu od 12 i 13 godina šest mjeseci zatvora, ona dramatično raste za 14-godišnjake koji mogu biti osuđeni na 10 godina za kamenovanje ili 20 ako su gađali vozilo u kretanju.

Analiza cjelokupnog postupka ukazuje da zlostavljanje počinje već privođenjem. Uobičajen je postupak 'da naoružani vojnici agresivno bude djecu usred noći te ih tako lišenu sna te izuzetno prestrašenu silom odvode vezanu i s povezom preko očiju'. Nasilnom postupku mnogi su izloženi tijekom vožnje uz tjelesno ili verbalno zlostavljanje, bolno vezani ili prisiljeni ležati na podu vozila.

U nekim slučajevima izloženi su zlostavljanju bez vode, hrane, prava na odlazak u WC.

UNICEF nije našao dokaza da su takva uhićenja 'provođena u pratnji odvjetnika ili odraslog člana obitelji tijekom ispitivanja' i navodi da su 'maloljetnici u rijetkim slučajevima obaviješteni o svojim pravima'.

'Ispitivanje je mješavina zatrašivanja, prijetnji i fizičkog nasilja, s jasnim ciljem prisiliti dijete da prizna', piše u izvješću i dodaje se da su djeca pri ispitivanju često vezana i trpe bol u rukama, nogama, leđima.

'Djeci se prijeti smrću, tjelesnim nasiljem, zatvaranjem u samicu ili seksualnim zlostavljanjem njih ili nekog člana njihove obitelji', piše u tekstu.

Većina djece na kraju ispitivanja prizna i potpiše iskaz sastavljen hebrejskim jezikom koji jedva razumiju.

Djeca bi znala biti zatvarana od dva do mjesec dana u samicu prije nego bi bila izvedena pred sud ili čak i bez presude. Na sud su djecu izvodili u lancima i s lisicama, a u najvećem broju slučajeva 'glavni dokaz protiv djeteta zapravo je njegovo vlastito priznanje najčešće iznuđeno ispitivanjem'.

'U konačnici, gotovo sva djeca priznaju krivnju kako bi im se smanjila duljina pritvora prije suđenja. Priznanje krivnje najbrži je put do oslobođenja. Ukratko, sustav ne dopušta djeci da se brane', zaključuju autori u tekstu nastalom na osnovi više od 400 slučajeva dokumentiranih od 2009. godine.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor rekao je da su izraelski dužnosnici surađivali s UNICEF-om radi poboljšanja postupanja prema palestinskim malodobnicima.

'Izrael će proučiti zaključke i raditi na poboljšanju u suradnji s UNICEF-om čiji rad cijeni i poštuje', rekao je Palmor.