borba za skrbništvo

Izraelski sud: Dječak koji je jedini preživio pad kabine žičare mora se vratiti u Italiju

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 25.10.2021 17:48
  • Objavljeno 25.10.2021 u 17:48
Pad kabine žičare u Italiji

Pad kabine žičare u Italiji

Izvor: EPA / Autor: TINO ROMANO

Izraelski sud u ponedjeljak je odredio da šestogodišnji dječak, jedini koji je preživio nesreću u kojoj se srušila kabina talijanske žičare i koji je bio u središtu prekogranične borbe za skrbništvom, mora biti vraćen rodbini u Italiji, nakon što ga je djed odveo u Izrael

Eitan Biran je živio sa svojom tetkom po ocu u Italiji nakon pada kabine gondole u svibnju na jezeru Maggiore, teške nesreće u kojoj je, uz njegove roditelje i mlađeg brata smrtno stradalo još 11 osoba.

Prošli je mjesec njegov djed s majčine strane za vrijeme posjeta dječaku bez tetina pristanka odvezao dijete u Švicarsku te je ondje unajmio privatni avion koji ih je oboje prevezao u Izrael.

On je prije "otmice" živio u Italiji s tetom, koja je skrbništvo nad djetetom dobila nakon što je dječak u lipnju otpušten iz bolnice na kućnu njegu.

Dječakova teta je kazala da je, prema Haškoj konvenciji o povratku otete djece u ovom slučaju riječ upravo o otmici te je od obiteljskog suda u Tel Avivu zatražila da joj se dijete vrati.

Izraelski je sud u ponedjeljak presudio da je dječakovo "stalno prebivalište" u Italiji jer je ondje živio s roditeljima koji su se u tu zemlju preselili iz Izraela kada je on imao oko mjesec dana.

Sud je odbacio djedov argument po kojemu bi se dječakovim domom trebao smatrati Izrael, jer su se njegovi roditelji, navodno namjeravali vratiti iz Italije u Izrael.

U presudi izraelskog suda stoji da je talijanski sud pravo na skrbništvo dodijelio dječakovoj teti, omogućivši joj da iznese argumente po kojima je njegov djed prekršio Haašku konvenciju kada je dijete prevezao u Izrael.

U priopćenju suda u Tel Avivu stoji kako i dalje postoji nada da će se obiteljske nesuglasice izgladiti.

Dječak je jedini preživio nesreću, a njegovi pokojni roditelji sigurno bi voljeli da dječakova obitelj uspostavi međusobne odnose koji će mu omogućiti mir i sigurnost s obiju strana, stoji u objavi suda.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!