Naftali Bennett

Izraelski premijer susreo se s Putinom, a telefonski razgovarao sa Zelenskim, letom u Moskvu prekršio je šabat

05.03.2022 u 18:56

Bionic
Reading

Izraelski premijer Naftali Bennett nenajavljeno se u subotu u Moskvi susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o Ukrajini na koju je invaziju pokrenula ruska vojska. Kasnije je telefonom razgovarao i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je Bennettov glasnogovornik

Izrael, koji je dom velikog broja ruskih imigranata, ponudio je posredništvo u sukobu Rusije i Ukrajine, iako dužnosnici zasad smatraju da će oni teško polučiti uspjeh. Bennett je "upravo završio susret u Kremlju s ruskim predsjednikom", rekao je njegov glasnogovornik.

Iako je Izrael, bliski saveznik SAD-a, osudio rusku invaziju, izrazio solidarnost s Kijevom i poslao humanitarnu pomoć Ukrajini, naglasio je da će ostaviti otvorenima komunikacijske kanale s Moskvom u nadi da će pomoći da se riješi kriza.

  • +5
Ukrajinske izbjeglice Izvor: Profimedia / Autor: Lorena Sopêna / ContactoPhoto / Profimedia

Bennettov posjet Moskvi prvi je posjet nekog stranog čelnika nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Izraelski premijer u subotu je letom za Moskvu prekršio šabat što židovska vjera omogućuje kada se radi o spašavanju ljudskog života, dodao je glasnogovornik.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

Nakon sastanka s Putinom, Bennett se zaputio u Berlin radi razgovara s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, poručio je njegov glasnogovornik. Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je s Bennettom prije nego što je otputovao u Moskvu kako bi ga obavijestio o svojim prethodnim razgovorima s Putinom, poručeno je iz Pariza.

"Ostat će u kontaktu s ciljem postizanja primirja, i to u koordinaciji s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom", rekao je francuski dužnosnik. Izrael se na zahtjev Zelenskoga ponudio kao posrednik u sukobu između Ukrajine i Rusije premda su dužnosnici ranije isključili mogućnost bilo kakvog napretka u pregovorima. Bennett se u svom trosatnom sastanku s Putinom u Kremlju također dotakao pitanja velike židovske zajednice koja se zatekla u ratu u Ukrajini. Dvojica vođa su se bavili i obnavljanjem nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine.

Rusija je u subotu rekla da su zapadne sankcije koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu postale prepreka za nuklearni sporazum s Iranom. Izrael se protivi bilo kakvom obnavljanju tog sporazuma. Premda je Izrael, blizak saveznik SAD-a, osudio rusku invaziju i izrazio solidarnost s Kijevom poslavši mu humanitarnu pomoć, također je poručio da će nastaviti komunicirati s Moskvom u nadi da će pomoći ublažavanju krize.

Izrael, koji je dom značajne zajednice imigranata iz bivšeg Sovjetskog Saveza, također je svjestan ruske vojne podrške Bašaru al-Asadu, predsjedniku susjedne Sirije, gdje Izrael redovito gađa vojne mete Irana i Hezbollaha. Komunikacija s Moskvom sprečava nenamjerno uzajamno nanošenje štete između izraelskih i ruskih snaga.