ratno stanje

Izraelski premijer traži formiranje vlade nacionalnog jedinstva

07.10.2023 u 21:56

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u subotu oporbene čelnike Yaira Lapida i Bennyja Gantza na formiranje izvanredne vlade nacionalnog jedinstva nakon iznenadnog napada Hamasa na zemlju, objavila je u priopćenju njegova stranka Likud a prenosi BBC.

Netanyahu je tu ponudu iznio na sastanku s Lapidom i Gantzom ranije u subotu, po priopćenju Likuda.

Lapid je nešto ranije objavio da je ponudio Netanyahuu formiranje zajedničke koalicije "koja može voditi težak, zamršen i dug rat".

"Neću se zamarati pitanjem tko je kriv i zašto smo bili iznenađeni. Suočit ćemo se našim neprijateljem u zajedništvu", rekao je bivši centristički premijer Lapid na društvenoj platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Dodao je da je "država Izrael u ratu" te da to neće biti "lagan ili kratak rat", a govorio je i o opasnostima ratovanja na više bojišnica.

Netanyahu zna da ne može "voditi rat s disfunkcionalnim i ekstremističkim sastavom vlade", naglasio je Lapid, dodavši da Izrael treba odgovorno vodstvo.

Netanyahu, vođa konzervativne stranke Likud, od kraja prošle godine na čelu je desničarske koalicijske vlade, koju čine i krajnje desni ministri. Riječ je o dosad najdesnijoj izraelskoj vladi.