pojas gaze

Izraelska vojska napala ciljeve Hamasa uoči dogovorenog prekida vatre

22.11.2023 u 10:48

Bionic
Reading

Izraelska vojska napala je ciljeve islamističkog Hamasa u Pojasu Gaze neposredno prije stupanja na snagu dogovorenog prekida vatre, objavila je vojska u srijedu

Vojnici su ujutro uništili tunel iz kojeg je izašao terorist Hamasa i pucao na vojnike, izvijestile su Izraelske obrambene snage (IDF) na Telegramu.

Vojska je također naišla na teroriste i oružje u zgradi koju je koristio Hamas. Teroristi su ubijeni, a zgrada je uništena, dodala je vojska.

U srijedu rano ujutro izraelska vlada i Hamas postigli su dogovor o četverodnevnom prekidu vatre i oslobađanju desetaka talaca u zamjenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Točan početak prekida vatre treba biti objavljen u roku od 24 sata, navodi Katar, koji je posredovao u dogovoru.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naglasio je da će se rat u Pojasu Gaze tada nastaviti sve dok njegova vlada ne postigne sve svoje ciljeve. To uključuje eliminaciju Hamasa, povratak svih talaca i nestalih osoba kao i jamstvo da Gaza više ne predstavlja prijetnju Izraelu.

Egipatski predsjednik Abdel-Fatah al-Sisi rekao je u Kairu da će njegova zemlja nastaviti raditi na trajnom miru nakon što je objavljen sporazum postignut posredovanjem.

"Izražavam uspjeh egipatsko-katarsko-američkog posredovanja u postizanju sporazuma o provedbi humanitarnog primirja u Pojasu Gaze i razmjeni ljudi koje drže obje strane", rekao je na platformi X.

Obećao je nastavak egipatskih napora za postizanje trajnih rješenja za palestinsko-izraelski sukob "kako bi se postigla pravda, uspostavio mir i zajamčila legitimna prava palestinskog naroda".