odvojeni sastanci

Papa će se sastati s palestinskim izaslanstvom te rodbinom talaca iz Gaze

17.11.2023 u 22:30

Bionic
Reading

Papa Franjo sljedeći će se tjedan odvojeno sastati s rodbinom Izraelaca koje je oteo palestinski pokret Hamas, kao i s ipredstavnicima Palestinaca čiji su članovi obitelji u Gazi, rekao je Vatikan u petak

"Tim sastancima koji su isključivo humanitarnog karaktera, papa Franjo želi pokazati svoju duhovnu blizinu patnji i jednih i drugih", priopćio je glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni.

Sastanci će se održati u srijedu u Vatikanu.

Drugi čovjek Vatikana, kardinal Pietro Parolin, rekao je ranije u petak da Sveta Stolica vjeruje da su oslobađanje talaca i prekid vatre, koji Izrael zasad isključuje kao opciju, dvije "temeljne točke" razrješenja krize.

"Puštanje talaca jedna je od temeljnih točaka za razrješenje trenutne situacije, kad se uzmu u obzir humanitarni aspekti zatočenih - muškarci, žene, djeca, novorođenčad, trudnice", rekao je Parolin, državni tajnik Vatikana.

Hamas je sa sobom odveo oko 240 talaca kad je upao na jug Izraela 7. listopada.

Franjo je nekoliko puta apelirao na njihovo puštanje i na prekid vatre.

"Druga temeljna točka je prekid vatre, uzimanje u obzir humanitarnih aspekata koji dolaze s tim - pružanje pomoći, liječenje ozlijeđenih i drugi aspekti", rekao je Parolin.

UN-ove pošiljke humanitarne pomoći ponovno su u petak suspendirane zbog nedostatka goriva i prekida komunikacija, produbljujući očaj tisuća gladnih Palestinaca koji su ostali bez domova, dok traje borba izraelske vojske protiv militanata Hamasa u enklavi.