prekid vatre

Bahrein poziva na 'razmjenu talaca' između Hamasa i Izraela

17.11.2023 u 22:00

Bionic
Reading

Prijestolonasljednik zaljevske arapske države Bahrain u petak je pozvao na "razmjenu talaca" između palestinske militantne skupine Hamas i Izraela kako i došlo do prekida vatre i eventualno okončanja rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze

Princ Salman bin Hamad Al Khalifa također je rekao da se neće moći ostvariti sigurnost bez rješenja dvije države jedne pored druge koje bi živjele u miru te je rekao da su Sjedinjene Države "nezamjenjive" u postizanju tog rješenja.

"Vrijeme je za izravan govor", rekao je, pozivajući Hamas da oslobodi izraelske žene i djecu koji su taoci u Gazi, a Izrael da oslobodi palestinske žene i djecu iz svojih zatvora, koje je opisao kao civile.

"Namjera je uzeti stanku kako bi ljudi mogli ocijeniti situaciju, pokopati svoje mrtve, kako bi mogli početi tugovati i početi se pitati o obavještajnim propustima koji su uopće doveli do ove krize", rekao je.

Druga zaljevska država Katar posreduje između islamističke militantne skupine i izraelskih dužnosnika za oslobođenje više od 240 talaca.

Sunitski Bahrein uspostavio je odnose s Izraelom 2020. godine prema Abrahamovim sporazumima kojima je posredovao SAD, djelomično potaknut zajedničkim zabrinutostima zbog regionalne sile, šijitski većinskog Irana.

Bahrein je važan sigurnosni partner SAD-a i u njemu je stacionirana Peta flota američke mornarice.

Parlament Bahreina rekao je u studenome da je izraelski veleposlanik napustio zemlju te da je njihov izaslanik napustio Izrael.

Princ Salman opisao je situaciju u Gazi kao "nepodnošljivu" te je osudio i Hamas zbog napada 7. listopada i Izrael zbog "bombardiranja" Gaze kojom je odgovorio na napade Hamasa.

Istaknuo je da su crvene crte koje se ne smiju prijeći prisiljeno raseljavanje Palestinaca, "sad ili bilo kad", izraelska okupacija Gaze i vojna prijetnja Izraelu iz Gaze.

Princ Salman također je pozvao na palestinske izbore koji bi se trebali provesti kad završi rat i što bi vodilo do "pravednog i dugotrajnog mira", stvaranja palestinske države za koju je rekao da bi također značila sigurnost i stabilnost za Izrael.

"Ovaj sukob je trajna, otvorena rana Bliskog istoka proteklih 80 godina", rekao je.

Razmjena taoca jedini je način postizanja potrebne stanke u nasilju kako bi humanitarna pomoć poput lijekova, goriva koje pokreće medicinske strojeve, i hrane mogli biti dostavljeni Palestincima u Gazi, poručio je princ Salman.