PREKID SUKOBA BLIZU?

Izraelci ubili vodećeg Hamasovog dužnosnika

15.01.2009 u 19:05

Bionic
Reading

Izrael je dao 'zeleno svjetlo' egipatskom planu za prekid sukoba u Pojasu Gaze, kazao je u četvrtak visoki egipatski diplomatski dužnosnik, ali je poslije glasnogovornik izraelske Vlade Mark Regev kazao da Izrael još nije odlučio o egipatskom planu prekida vatre

'Izrael je dao zeleno svjetlo egipatskom planu' u prvom redu namijenjenu prekidu vatre u Pojasu Gaze, ali će 'biti potreban novi egipatsko-izraelski susret', rekao je neimenovani egipatski dužnosnik, kako prenosi France Presse.

Egipatska državna televizija objavila je, pozivajući se na svoje izvore bliske Vladi, kako je Izrael 'u potpunosti pozitivno odgovorio' na egipatski plan.

Izrael je u četvrtak poslao svojega glavnog pregovarača Amosa Gilada na pregovore o Gazi u Kairu gdje egipatska strana posreduje. Izrael, po riječima glasnogovornika Regeva, želi potpun prekid Hamasovih napada na izraelski teritorij i embargo na opskrbu oružjem militantnoga palestinskog pokreta Hamasa koji nadzire Pojas Gaze.

Visoki Hamasov dužnosnik Musa Abu Marzuk rekao je da Hamas zahtijeva prekid vatre koji bi odmah stupio na snagu, povlačenje izraelskih vojnika iz Pojasa Gaze i otvaranje granica za prolaz dobrotvorne pomoći. Poslije bi se dogovarao dugoročan prekid vatre, rekao je Marzuk, dodavši kako se nada da će od Izraelaca u četvrtak dobiti jasne odgovore koje će Hamasovim pregovaračima prenijeti egipatski posrednici.

Izraelska vojska je priopćila da je u četvrtak u Gazi ubila Hamasova ministra unutarnjih poslova Saida Siama, jednog od najviših Hamasovih dužnosnika.

'Tijekom zajedničke operacije izraelske vojske i Shin Bettha (unutarnje sigurnosne službe) zrakoplovi su napali zgradu u Gazi u kojoj su bili Said Siam, njegov brat Ijad Siam i još tri osobe', rekao je glasnogovornik izraelske vojske za France Presse.
'Cilj je postignut', istaknuo je.