nakon napada hamasa

Otkriveni povjerljivi podaci: Srbija prodala Izraelu oružja za 15 milijuna eura

11.04.2024 u 10:26

Bionic
Reading

Glavni srbijanski državni trgovac oružjem Jugoimport-SDPR u ožujku je u Izrael izvezao oružje vrijedno 14 milijuna eura

Srbija je ove podatke zaštitila oznakom tajnosti, no portal Checkpoint, koji prikuplja informacije o trgovini te države vezanoj za poslovne subjekte, uspio je doći do njih, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

To je ukupno treća srpska isporuka oružja i streljiva Izraelu nakon napada Hamasa u listopadu 2023. BIRN je otkrio da je Jugoimport u listopadu 2023. u Izrael izvezao robu u vrijednosti od 540.120 eura, a u veljači ove godine u vrijednosti od 510.000 eura, što znači da je ukupan iznos srpskog izvoza u Izrael nakon Hamasova napada prešao 15 milijuna eura.

BIRN je tražio detaljnije informacije o izvozu u Izrael, ali je srpsko ministarstvo trgovine u ožujku odbilo taj zahtjev na temelju zakona o slobodi informacija, nazvavši podatke 'strogo povjerljivim', iako obično rutinski odgovara na takve upite i u odgovorima uredno navodi količine, tip naoružanja i tvrtke te konačnog korisnika robe. Osim toga, i državna tvornica streljiva Prvi partizan iz Užica u ožujku i travnju 2023. izvezla je u Izrael robu u vrijednosti od oko 780.000 eura.

  • +14
Izraelska artiljerija Izvor: EPA / Autor: AYAL MARGOLIN

Vijeće za ljudska prava UN-a podržalo je 5. travnja ove godine poziv za prekid prodaje, prijenosa i preusmjeravanja oružja, streljiva i druge vojne opreme Izraelu kako bi se spriječilo daljnje kršenje međunarodnog humanitarnog prava te kršenje ljudskih prava.

Stručnjaci UN-a još su 23. veljače upozorili da bi svaki prijenos oružja ili streljiva Izraelu koji bi se koristio u Gazi vjerojatno kršio međunarodno humanitarno pravo i mora odmah prestati.

  • +5
Aleksandar Vučić Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Srbija i Izrael su bliski saveznici, a čelnici obje države Aleksandar Vučić i Benjamin Netanyahu 26. veljače su telefonski razgovarali o daljnjem poboljšanju odnosa, nakon čega su dali izjave u kojima su hvalili prijateljstvo dviju zemalja. Prodaja srpskog naoružanja Izraelu traje dug niz godina, a Amnesty International je 2009. objavio da je Srbija u razdoblju od 2004. do 2007. bila drugi najveći izvoznik oružja u Izrael, nakon nedostižnog SAD-a.

Naime u te tri godine Srbija je u Izrael izvezla naoružanje i vojnu tehniku vrijedne 8,5 milijuna dolara, a SAD 1,3 milijarde dolara. Tada je Srbija u Izrael, prema navodima Amnesty Internationala, izvezla veće količine streljiva i komponenti za lako naoružanje te artiljerijsko streljivo i komponente za minobacače, a nagađa se da je sastav pošiljki koje posljednjih mjeseci idu u Izrael otprilike isti.

  • +8
Izraelski vojnici Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN