tko će vladati rh?

Ponovno se špekulira o Milanovićevoj ostavci, što ako je on doista podnese?

11.04.2024 u 10:28

Bionic
Reading

Ministar prometa i HDZ-ov kandidat na izborima u 8. izbornoj jedinici Oleg Butković jutrošnjom je objavom na Facebooku ponovno pokrenuo špekulacije da će Zoran Milanović podnijeti ostavku na mjesto predsjednika RH

'Što ja to čujem? Sutra daješ ostavku!! Panika, ha? Kampanja ti je u rasulu, krčmar (kako me posprdno zoveš) razotkrio te kao lažova i sada tražiš šok terapiju da probaš napraviti preokret', stoji u jutrošnjoj Butkovićevoj objavi, kojom je ponovno potaknuo spekulacije da Milanović namjerava napustiti funkciju predsjednika RH.

Sam Milanović na Butkovićevu objavu još nije reagirao, no kada se prije nekoliko tjedana također spekuliralo o njegovoj ostavci, jasno je rekao da je ne namjerava podnijeti.

U slučaju da je Butković ipak pogodio i Milanović sutra podnese ostavku, Hrvatska bi se našla u do sad neviđenoj situaciji. Naime, u slučaju ostavke predsjednika RH, dužnost predsjednika kao vršitelj dužnosti preuzima predsjednik Sabora. U ovom slučaju to je Gordan Jandroković, no problem je što je Jandroković također kandidat na izborima, te prema uputama Ustavnog suda ni on ne bi mogao biti na mjestu predsjednika RH i kandidat, bez ostavke.

Jandroković je već ranije jasno dao do znanja da u tom slučaju ne bi podnio ostavku. 'Bilo kako bilo, izlazim na izbore u drugoj izbornoj jedinici i to je moja čvrsta odluka. I ponovo ću pobijediti', poručio je ranije u intervjuu za Novi list, kazavši da bi u tom slučaju v.d. predsjednika RH mogao postati netko od potpredsjednika Sabora.

  • +9
Zoran Milanović posjetio Milnu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Sabor ima pet potpredsjednika - HDZ-ove Antu Sanadera i Željka Reinera, SDP-ovu Sabinu Glasovac, SD-ovog Davorka Vidovića i Furija Radina iz talijanske manjine. Međutim, i svi oni su kandidati na izborima te ne bi mogli biti istovremeno na funkciji v.d. predsjednika RH. Nije predviđeno tko bi trebao biti privremeni predsjednik ako to nisu ni predsjednik ni potpredsjednici Sabora. Spominje se i mogućnost da bi netko od dva HDZ-ova potpredsjednika u tom slučaju odustao od kandidature, najvjerojatnije Željko Reiner.

U slučaju ostavke predsjednika RH, izbori za novog predsjednika trebali bi se održati u roku od 60 dana od kada je privremeni, odnosno v.d. predsjednik preuzeo dužnost.