najeća stopa zaraze

Izraelci se pripremaju za karantenu uoči blagdana

14.09.2020 u 14:52

Bionic
Reading

Izraelci su u ponedjeljak ljutnjom i zaprepaštenjem reagirali na neizbježno zatvaranje zemlje koja ima jednu od najvećih stopa zaraze novim koronavirusom u svijetu.

"To nije pošteno. Nisu zabranili velika okupljanja u sinagogama, na vjenčanjima i ostalim događanjima i zato sada ne mogu biti s mojom djecom i unucima tijekom blagdana", kazala je 64-godišnja Eti Avisahai nakon što je premijer Benjamin Netanyahu najavio trotjednu karantenu koja počinje u petak.

Zemlja će se zatvoriti nekoliko sati pred početak blagdana, židovske Nove godine Roš Hašane, Jom Kipura (Dana pomirbe) i blagdana Sukota tijekom kojega se Židovi prisjećaju razdoblja od 40 godina koje su njihovi preci proveli u pustinji živeći u u sjenicama izrađenim od usput pronađenog materijala.

I dok su Izraelci uvelike prihvatili strogu karantenu koja je uvedena u ožujku, ovoga puta su frustrirani načinom na koji je vođena zdravstvena kriza od otvaranja tvrtki i škola u svibnju.

"Umjesto da su strogo i sistematski provodili naputke i kažnjavali one koji ne nose maske ili su organizirali okupljanja od stotine ljudi, sada nas kolektivno kažnjavaju", požalio se Barak Yeivin, 56-godišnji direktor Jeruzalemskog konzervatorija za glazbu i ples.

Yeivin je rekao da će druga karantena biti "prava katastrofa" za obrazovne ustanove jer rujan obilježava početak akademske godine.

Nakon Bahreina, Izrael ima trenutno drugu najveću stopu zaraze u svijetu virusom SARS-CoV-2.

Izrael, zemlja s devet milijuna stanovnika, bilježi 156.823 slučajeva zaraze, a do sada je umrlo 1126 ljudi.