najveći broj

Izrael planira novu karantenu zbog razbuktale epidemije: Zatvorit će škole, vrtiće, restorane...

11.09.2020 u 14:31

Bionic
Reading

Izrael će idućih tjedana najvjerojatnije uvesti karantenu nakon što je ministarstvo zdravstva u petak prijavilo novih 4038 zaraženih koronavirusom

To je najveći broj novooboljelih od izbijanja epidemije i četvrti rekordnih dnevni broj zaredom u zemlji od devet milijuna stanovnika.

Vladina skupina za koronavirus u četvrtak je odlučila uvesti dugoročni plan u tri faze koji uključuje nacionalnu karantenu, stoji u zajedničkom priopćenju ureda premijera i ministarstva zdravstva.

U prvoj fazi ljudi se neće moći udaljavati od domova više od 500 metara i zatvorit će se škole, vrtići, trgovine i restorani.

Prema medijima, te će se mjere uvesti prije židovskog novogodišnjeg praznika Roš Hašane koji počinje idući petak i trajat će dva tjedna.

U drugoj će se fazi ograničiti kretanja između gradova i masovna okupljanja, a ostat će zatvorene školske ustanove, restorani i trgovine.

Učenici od petog razreda na više pohađat će online nastavu, a građanima će se savjetovati da rade od kuće.

Povratak u sadašnje stanje ublaženih mjera razmotrit će se ako brojevi počnu ponovno padati, prenose mediji.

Vlada će o idućim koracima odlučivati u nedjelju.

Nakon početnih uspjeha u borbi protiv koronavirusa zbog strogih mjera, broj novozaraženih se dramatično povećao u svibnju kada su restrikcije ukinute.

Izrael je dosad registrirao 146.542 oboljelih i 1077 umrlih od covida-19.